In deze laatste podcast van 2020 blik ik terug om de essentie van alle verhalen samen te voegen. Zo ontstaat er een bloemlezing met helpende ingrediënten voor een symbolisch levenselixer.
De kracht van het verhaal
De kracht van een verhaal bleek uit de podcast 16 met Leo Bormans en Qadir Nadery. Qadirs vrouw gaf hun kinderen moed en hoop tijdens de reis – zoals hij hun vlucht uit Afghanistan noemde – door het vertellen van een verhaal. Ze zouden naar een groot trouwfeest gaan aan de andere kant van de bergen. In Iran kocht Qadir van zijn laatste geld twee jurkjes voor de het grote trouwfeest, omdat die thuis hoorden in het verhaal. Het verhaal hield de kinderen de hele reis zoet. Een verhaal dat rechtstreeks uit zijn vrouws hart kwam, waardoor het, ondanks alle ontberingen, groter en mooier werd.
Net als de bloem die volgens Owen de Vries (podcast 2) uit ieders hart groeit. In de visie van Owen begint ondernemen bij de mens met name bij zijn hart. Als je je hart omdraait, is het een tulpenbol, waaruit een mooie bloem groeit, wanneer je je innerlijk kompas volgt.
Zintuigen
Pieter Frijters (podcast 14) sprak over ons visuele systeem. Hij legde haarfijn het verschil uit tussen de zichtbare wereld en hoe jij zelf de wereld van binnen presenteert. Als daarin een groot verschil zit, reageert je lichaam vele malen sneller op dat onderbewuste beeld dan op de zichtbare werkelijkheid. Pieter benadrukte het belang van daadwerkelijk (durven) kijken en de omgeving in je opnemen. Als je goed in de werkelijkheid staat, verdwijnen je irreële angsten. Gebruik maken van je zintuigen.
Een fijne neus ontwikkelde D.P. Arkebout (podcast 20) voor de beste kwaliteit lokale vis. Hij ontpopte zich in de loop der jaren tot kok door uiting te geven aan zijn innerlijke drang naar eenvoud en puurheid met Zeeuwse producten van het seizoen. Ieder voorjaar bouwt hij zijn oude veerhuisje om tot brasserie. Aan het eind van het seizoen sluit hij zijn restaurant, richt het weer in tot huiskamer en vult zijn winter met reizen. Jaarlijks pensioneren is een bewuste keuze van deze ondernemer.
Kiezen
Keuzes maken: mijn schoonvader, Pieter Jongedijk (podcast 13), blonk er in uit. Met humor keek hij terug op zijn ondernemersbestaan en gezinsleven. Wonderbaarlijk snel accepteerde hij alle tegenslagen tot en met de ziekte (ALS) waaraan hij afgelopen oktober is overleden. Bij de pakken neerzitten kwam niet in zijn woordenboek voor.
Het devies van Fredrike Bannink (podcast 9) is om van elke dag de best mogelijke dag voor jezelf en de ander te maken. “Gelukkig zijn betekent niet dat alles perfect is, maar dat je hebt besloten verder te kijken dan de imperfecties”, verduidelijkte zij.
Ook Mijke Ulrich (podcast 15) leeft deze visie. Na het overleven van een hersenbloeding liet ze zich niet uit het veld slaan. Ze koos voor het herontdekken van de positieve dingen in het leven. Ze knokte met de blik vooruit voor haar herstel. Ze opende haar hart en stond open voor tekens die haar het positieve pad wezen.
Geluk en hoop
Geluk is volgens Joost van der Moer (podcast 21) het gemiddelde van zijn en worden. Hij bedoelt dat geluk ook schuilt in het verleden, in het waarderen van alles wat in de tijd bestaansrecht heeft verkregen.
“Ik ben dol op alles wat leeft”, zei Anne van Leeuwen (podcast 10) toen zij vertelde over de regeneratieve landbouw die zij als klimaatboer bedrijft. Anne is een baken van hoop in een tijd van steeds snellere klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit. Immers hoop doet leven.
Ook in de allermoeilijkste omstandigheden: je hersenen zijn zelfs dan nog in staat zijn om een keuze te maken tussen hoop (dus doorzetten) en opgeven, ondervond voormalig Olympisch roeier en biohacker Govert Viergever (podcast 11).
De sporter, wiens wil om te winnen en door te gaan sterker is dan de signalen van zijn lichaam die schreeuwen om te stoppen, pakt een plaats op het podium. Zo bereikte hij, ondanks zijn geringe lengte, toch de top van de professionele roeiwereld.
Leo Bormans (podcast 16) onderzoekt en schrijft al vele jaren over geluk en hoop. In het verhaal van Qadir – een vader op de vlucht – ziet hij alles wat hij al die jaren onderzocht terug bij deze mensen. Hij ontdekte dat vluchtelingen vaak gedreven worden door hoop. Hoopvolle mensen stellen zichzelf doelen, vinden andere wegen en blijven eigenaar van hun leven in plaats van zich te wentelen in slachtofferschap.
Koude, ademhalings- en ontspanningsoefeningen
Naast de hiervoor genoemde Govert kwamen er geregeld sporters aan het woord bij de podcast. Marcel Wille (podcast 8) met de hem typerende spreuk: ‘Keep the motor running’. Ga niet bij de pakken neer zitten, neem je eigen verantwoordelijkheid en blijf in beweging. Wederzijds respect is de brandstof van de letterlijke en figuurlijke motor van zijn leven, waarmee hij zijn passie voor een gezond, bewust en positief leven etaleert. Een druk en actief bestaan vraagt ook om rust. Voor hem te vinden in de yoga.
Koen de Jong (podcast 7) bemerkte dat gezondheid positief beïnvloed wordt door koude, ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Hij kreeg er zelfs zijn brein mee terug, omdat de oefeningen hem hielpen zich niet meer te laten afleiden door alle prikkels van buiten. Tien dagen mediteren met tegenzin veranderde zijn leven en leerde hem objectief te observeren en gelijkmoedig te blijven.
Janneke Poort (podcast 18) leeft met sport. Op haar tiende droomde ze van een marathon, rond haar dertigste zat ze uitgeblust op de bank en rond haar veertigste schreef ze drie marathons op haar naam. Iedereen kan een minuscule stap zetten op weg naar goede gezondheid: elke stap telt.
Ze realiseerde zich dat zij door wilskracht sterk werd, maar door kwetsbaar te zijn gezond. Haar kwetsbaarheid ondervond ze door het aangaan van haar emoties.
Emoties
Paul Loomans (podcast 6) legde uit dat onze emoties als golven met hoge pieken en diepe dalen door ons heen willen gaan. En dat emoties altijd in gezelschap komen van onze gedachten die de golf, op de top, van doorstroming weerhouden. Door emoties vol overgave te doorleven in plaats van hen tegen te houden kunnen ze als medicijn fungeren.
Emoties en ervaringen zag Anouk Rooijackers (podcast 19) als het totaalpakket van ‘zijn’. Door daadwerkelijk te ‘zijn’ bijvoorbeeld in verdriet, verdwijnt het niet, maar wordt het probleemloos leerde Anouk. ‘Zijn’ is voor haar een gevoel van thuis zijn bij haarzelf: moeiteloos, ontspannen en vreugdevol.
’s Werelds enige florateur, Pepijn Happel (podcast 12), ontdekte zijn moeiteloze zelf door te floreren. Floreren is volgens hem een optelsom van jezelf goed voelen, goed functioneren en jezelf verbinden aan een betekenisvol leven met ruimte om ook anderen te helpen met een positieve invulling van hun leven.
Verbinding
Tom Pellis (podcast 4) besefte in India pas goed dat iedereen, jong of oud, zich met elkaar wil verbinden. Er is altijd een wens om energie met elkaar uit te wisselen of zoals Tom zei: “Spelen, maar dan wel zonder gêne.” Niet denken dat een ander negatief oordeelt over wat je doet, maar tegen jezelf zeggen: “Wat ik doe is mooi.”
Marianne Naerebout (podcast 3) maakt kleurrijke kunst zonder concessies, rechtstreeks uit haar hart. Ze merkt dat haar kleurrijke werk emoties oproept bij mensen. Dat is voor haar een houvast om haar gevoel te blijven volgen. Emoties die zorgen voor verbinding.
Verbinding speelde ook een belangrijke rol in het leven van millennialexpert Jasper Scholten (podcast 17). Hij wil bij elke ontmoeting, ook al is het bij de bakker, iets positiefs raken in de ander.
Toepassen
Tenslotte ontbreekt er nog één ingrediënt van dit levenselixer. Alle wijsheden tot je nemen is een stap in de richting, maar uiteindelijk gaat het om de toepassing. Zoals Lou Niestadt (podcast 5) meerdere malen tijdens haar leven ontdekte: “Oh, ik kan het gewoon doen.” Juist door te doen maakte ze kennis met de eenvoud en de magie van de wet van aantrekking. Just do it!
Ten slotte
Een jaar lang een eigen podcast draaien met bijzondere verhalen was te gek! En hiermee is voor mij een droom in vervulling gegaan.
Mijn dank is groot aan alle gasten en iedereen die een bijdrage heeft geleverd, heeft geluisterd, verhalen heeft gedeeld, de techniek heeft verzorgd, reacties heeft gegeven en links heeft aangedragen voor deze podcast. Ik koester de hoop dat iedereen iets uit deze verhalen kan halen, voor zichzelf, een vriend, de buurman, een collega of kennis. Ik hoop iets te delen dat iedereen nodig heeft namelijk een portie positiviteit met een vleugje optimisme.
Ik wens jullie warme feestdagen toe en vertrouwen voor een gezond en positief 2021!
Graag tot volgend jaar!