Positief 19 - Anouk Rooijackers: gewoon zijn

Positief 19 - Anouk Rooijackers: gewoon zijn

Kapper en vlogster Anouk Rooijackers volgt het pad van zijnsoriëntatie: een spirituele weg die Anouk voorbij haar denken leidt. Een manier van zijn waarbij ze puur ervaart wat er is. Zo komt ze bij haar ware aard; een gevoel van echt thuis zijn bij haarzelf.

Zijnsoriëntatie is makkelijk en moeilijk tegelijk. Makkelijk omdat je niets hoeft te doen, behalve echt aanwezig zijn in het moment: daadwerkelijk om je heen kijken en waarnemen. Het is moeilijk door hoe je jezelf dagelijks gedraagt. Door alle gewoontes die je jezelf in de loop van je leven hebt eigen gemaakt.

Rijkdom is precies op de plek waar jij nu bent

Driejarige opleiding

Ook voor Anouk is het niet eenvoudig, ondanks dat ze een driejarige opleiding heeft gevolgd bij de School voor Zijnsoriëntatie in Utrecht. Zo irriteert ze zich wel eens aan de manier hoe haar vriend loopt als ze samen in de keuken staan. Door de opleiding is ze zich bewust dat deze irritatie voortkomt uit het feit dat ze helemaal is ingezogen in het zijn van haar vriend. Totale ontspanning helpt haar om terug te keren naar haarzelf.

Moeiteloos, ontspannen en vreugdevol

‘Zijn’ gaat over het totale pakket van emoties en ervaringen. Zo weerhoudt angst ons vaak om in pijn en verdriet te zijn. Anouk vertelt dat door daadwerkelijk te zijn in pijn en verdriet ze niet verdwijnen, maar wel probleemloos worden. ‘Zijn’ heeft ze ervaren als iets heel anders dan haar normale manier van doen. Een gevoel van thuis zijn bij haarzelf: moeiteloos, ontspannen en vreugdevol.

Energiestroom

Iedereen, bewust of onbewust, ervaart momenten van ‘Zijn’ in het leven. Bij een grote gebeurtenis bijvoorbeeld valt iedereen soms even stil. Dan vallen we samen met het moment, we verbinden. Maar de meeste mensen gaan eraan voorbij. Ze klampen zich aan een moment vast vanuit de persoon die ze dagelijks – vanuit allerlei ervaringen van angst tot vreugde en verdriet – zijn. Zo ontstaan levensverhalen, terwijl het leven eigenlijk een constant bewegende energiestroom is. Volgens Anouk is meditatie een manier om de verbinding met alles wat er is te ontdekken.

Ruimte voor liefde

Ze vat het samen in haar spreuk: “Rijkdom is precies op de plek waar jij nu bent.” Het draait volgens haar om ontspannen in de situatie waarin je je bevindt, ook al is die vervelend en komt de gedachte van weggaan in je op. Door te ontspannen komt er ruimte voor de liefde in jezelf, die zorgt dat alles te dragen en te doen is.

Wil je nog beter begrijpen waar Zijnsoriëntatie over gaat? Luister dan de podcast voor het complete verhaal van Anouk.

Zie ook: schoolvoorzijnsorientatie.nl
Instagram Anouk: gewoon_zijn

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen