Positief 14 - Mindtuning met Pieter Frijters

Positief 14 - Mindtuning met Pieter Frijters

“Mensen komen oud binnen en gaan als een jonge god de deur uit”, stelt Pieter Frijters in deze podcast. Hij vertelt over het resultaat dat hij bereikt als hij mensen met een irreële angst van binnenuit anders laat kijken.

Meer dan dertig jaar geleden deed Pieter een belangrijke ontdekking die zijn leven voorgoed veranderde. Geplaagd door een burn out en vele angsten zat hij thuis. Na dertien sessies bij zijn behandelend psycholoog was hij abrupt gestopt, daar hij weinig vooruitgang bespeurde. In een blad over psychologie las hij dat deze wetenschap nog in de kinderschoenen stond. Hij besloot op zoek te gaan naar een manier om zichzelf te helpen. In zijn achterhoofd speelde het stoute idee dat hij daarmee een steentje kon bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de psychologie.

Maagdelijk witte sneeuw overgoten met zonlicht

Zittend op de bank dacht hij ineens terug aan zijn wintersportvakantie. Zijn herinnering vulde zich met het beeld van maagdelijke witte sneeuw overgoten met zonlicht waar hij met zijn ski’s doorheen gleed. De spanning trok uit zijn lijf. Hij realiseerde zich dat dit kwam door de kracht van zijn vrolijke innerlijke beeld. Hij besloot dit toe te passen op een visualisatie van een zakelijke afspraak waar hij letterlijke drempelvrees voor ontwikkeld had. Het lukte! Hij voelde weer dat zijn lijf zich opende.

Angst die als sneeuw voor de zon verdwijnt

Enthousiast deelde hij zijn ontdekking met een vriend wiens vrouw niet in de tuin durfde te zitten, omdat ze bang was voor vogels. Ook bij haar slaagde hij erin om met een positief beeld haar angst als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen.Toen ze een paar weken later met haar man over de Amsterdamse Dam vol duiven liep, raakte zij tot verbazing van haar partner niet meer in paniek.

Het stimuleerde Pieter om zijn op dat moment penibele financiële situatie nog meer te belasten met een paginagrote advertentie in de krant met de uitdagende boodschap: Heb je een fobie? Ik help je in één keer ervan af. Lukt het niet, dan is de tweede sessie gratis.

Ontdekkingsreis naar een radertje van het psychologische wiel

Zijn aanbieding leidde naar zijn eerste tien klanten, waardoor hij langzaam overeind krabbelde. Hij ontving steeds meer mensen met allerlei problemen zoals spreek- en bloosangst, waar hij zelf ook nog aan leed. Hij was dan wel over zijn drempelvrees heen, maar zijn ontdekkingsreis naar een radertje van het psychologische wiel dat zijn problemen op zou lossen, was pas net gestart. Tijdens deze zoektocht werd het voor hem steeds helderder dat de sleutel voor psychologische oplosbare problemen in ons visuele onderbewuste ligt.

Mindtuning

Toen Pieter eenmaal de sleutel in handen had, ontwikkelde hij door. In 1992 gaf hij zijn visuele methode vorm met de naam MindTuning®. Daarnaast zocht hij naarstig naar onderzoek ter onderbouwing van zijn visie dat er een verschil kan zijn in hoe ieder individu de zichtbare wereld van binnen waarneemt. Dit betekent dat de zichtbare wereld totaal anders kan zijn dan hoe iemand van binnen deze wereld aan zichzelf presenteert. Op het moment dat je onderbewuste de wereld anders waarneemt dan hij werkelijk is, reageert je lichaam vijftig keer sneller op het beeld dat uit je binnenwereld komt. Met andere woorden wat je in werkelijkheid ziet, dringt nauwelijks tot je door. Met als gevolg dat je vanuit een ander perspectief – wat een ander niet ziet – reageert. De enige manier waarop je dit overlevingsmechanisme kunt beïnvloeden is door anders te gaan kijken. Pieter had de ontbrekende radar van het psychologische wiel in handen.

Het resulteerde in drie boeken waarvan twee bestsellers: ‘Van fobie naar vrijheid’ en ‘Meester over je gedachten’. Inmiddels is ook zijn derde boek: ‘5 jaar ouder – 10 jaar jonger’ verschenen en lanceert hij in september de vierde: ‘Vroeger had ik spreekangst - bespaar tijd door met minimale tijd weergaloos te presenteren’.

Laat je inspireren door Pieter tot anders kijken. Geniet van zijn aansprekende voorbeelden in deze podcast en ontdek waarom proberen jezelf onder controle te krijgen even onmogelijk is als het leegscheppen van de zee met een emmertje water.

Meer over Pieter

Meer over Pieter Frijters vind je op de website van zijn bedrijf Mindtuning.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen