Positief 6 - Paul Loomans zet koers op een zee van rust en vertrouwen

Positief 6 - Paul Loomans zet koers op een zee van rust en vertrouwen

Emoties zijn als golven. Ze kennen hoge pieken en diepe dalen. Paul Loomans, zenmonnik en auteur van het boek Goed gevoel, emoties als medicijn vertelt over zijn zoektocht naar een kalme zee vol rust en vertrouwen.

Levendig legt Paul de werking van een emotie uit. Hij neemt een diepe teug lucht, die plotseling stokt. Zelfs zonder woorden is de schrik herkenbaar. Vervolgens laat hij alsnog de lucht vrijelijk ontsnappen. Paul laat horen hoe snel je op de top van een emotionele golf zit en hoe je beneden komt als je meegaat in de golfbeweging. Maar emoties komen nooit alleen, samen met gedachten vormen ze ons communicatiesysteem. En juist die gedachten houden ons vaak op de top van de golf.

Wie denkt er niet als hij van iets heel erg schrikt: dit kan toch niet waar zijn. Op het moment dat je blijft hangen in de ontkennende gedachte, houd je het dalen van de golfbeweging tegen. Je accepteert je emotie niet, waardoor de golfbeweging stopt. Eenvoudig gezegd: je durft de emotie niet te voelen.

Om de stap te zetten om de emotie alsnog toe te laten raadt Paul aan om je gedachten over de emotie te observeren. Als zenmonnik weet hij als geen ander wat dat betekent. Het letterlijk je eigen gedachten aan je voorbij zien trekken om tot je innerlijke kern te komen, is waar zenbeoefening over gaat.

Zenmonnik

Zenmonnik zijn is Pauls wijze waarop hij uiting geeft aan zijn roeping om de essentie van zijn verwondering over het leven dat in hemzelf en ieder van ons zit te onderzoeken. Daartoe doet hij elke ochtend vijf kwartier intens niks. Hij zit op een kussen zo geconcentreerd en gebalanceerd mogelijk in de boeddha houding. De manier om zijn gedachten ook echt te kunnen observeren.

Toch deed ook als zenmonnik stress hem de das om. Hij was tegelijkertijd zenmonnik, vader, acteur en leider van het European Zen Center. Kortom Paul had stress van alles wat hij wilde doen. Daarom stelde hij zichzelf de vraag of het mogelijk was om vanuit rust te leven. Hij onderzocht bij elk stressmoment wat hij anders had kunnen doen om de druk te voorkomen. Paul ervoer dat rust als vertrekpunt van een activiteit leidde tot een leven in het nu vol creativiteit.

Stressontknoping

Hij bouwde een metaforisch huis om zijn manier van ontknoping van stress wereldkundig te maken. Op de begane grond woont de tijd. Hier leeft de vraag of je aanwezig bent in wat je doet en hoe je omgaat met de tijd.

En onder de begane grond ligt de kelder, de plaats van ons gevoel en onze emoties. Op de eerste verdieping huizen het zelfbeeld en gedragspatronen. Hoe leer je ze kennen en hoe breng je ze tot rust is de centrale vraag. Op het dakterras is het belangrijk dat je zichtbaar bent voor je omgeving. Hier verblijven je communicatie en assertiviteit.

Luister naar Paul om te horen hoe we zelf tijdens de opname van deze podcast door schrik bevangen werden en niets anders konden doen dan de emotionele golfbeweging over ons heen laten komen. Zo konden we koers zetten naar een zee van rust en vertrouwen en opnieuw beginnen.

Doe mee en win

Paul heeft een exemplaar van zijn boek “Goed gevoel” ter beschikking gesteld om te verloten onder de luisteraars van mijn Positiviteitspodcast.

Klik >>> hier  om mee te doen aan deze winactie en maak kans op deze leuke prijs. De winactie loopt tot 1 mei aanstaande.

Meer over Paul Loomans

Wil je meer weten over Paul Loomans, zijn boeken, workshops en andere activiteiten? Kijk dan op zijn website: destressontknoping.nl. Paul is ook te vinden op de diverse social media kanalen.

Met positieve groet,

PeterS
Door

PeterS

op 19 Apr 2020

Vond het een mooi verhaal. Weet wel een mooi project waar dat omgaan met emoties wel een workshop zou kunnen gebruiken. Al zal ik me vanaf nu niet meer verzetten tegen de golf.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen