Wielrennen, hardlopen, schrijven, ademhalingsoefeningen, de kou opzoeken en mediteren. Vol overgave onderneemt Koen de Jong al deze activiteiten resulterend in negen boeken in negen jaar tijd waaronder Verademing (2009) met Bram Bakker en Koud Kunstje (2015) met Wim Hof.
“Waar haal jij de rust vandaan om een boek te schrijven?” vroeg zijn moeder na het verschijnen van zijn eerste boek Verademing. Enthousiast vertelt Koen dat het werken met ademhalings- en ontspanningsoefeningen hem zijn eigen brein teruggaf. Voorheen reageerde Koen constant op prikkels van buiten. Nu bedenkt hij zelf wat hij betekenisvol en belangrijk vindt om te doen. En ook nog eens met rust en aandacht.
Ademhalingsoefeningen
Ademhaling is een rode draad in het leven van Koen. Als jonge wielerfanaat met professionele ambities maakt hij kennis met Stans van der Poel – bedenker en ontwikkelaar van verschillende apparaten die de ademhaling en hartslag in beeld brengen. Zij wakkert zijn interesse voor het effect van ademhalingsoefeningen aan door hem te laten ervaren wat echte ontspanning voor het herstel van een sporter betekent.
Eerste sensatie van kou en pijn
Zijn fascinatie voor ademhaling brengt hem via via in contact met Wim Hof. Hij merkt dat Wim bezig is om herwaardering te krijgen voor de inzet van kou als bevorderaar van je gezondheid. Als Koen voor de eerste keer in een ijsbad stapt, vergeet hij al zijn ademhalingstechnieken. Hij heeft drie keer nodig om de eerste sensatie van kou en pijn in zijn lijf de baas te kunnen met zijn ademhaling. Maar net als Stans heeft Wim door deze praktische ervaring zijn volledige interesse. Koen loopt een jaar mee met Wim om zijn werkwijze in de praktijk te ervaren en om inspiratie op te doen voor het boek: Koud Kunstje, wat kun je leren van de iceman?
Sindsdien verwent Koen zijn lichaam in de winter regelmatig met een duik in een koude Amsterdamse gracht. Zo profiteert hij van de gratis mentale boost die het hem oplevert. “Ik merk dat ik door de koudetraining de minder leuke dingen van een werkdag, die ik voorheen uitstelde tot het einde van de dag of later, nu gelijk als eerste in de ochtend doe.”
Vipassana-meditatie
Toch heeft niet alleen ademhaling het leven van Koen blijvend beïnvloedt. Ook een tiendaagse Vipassana-meditatie die hij in 2002 spontaan boekt, verandert zijn leven. Ondanks dat hij de eerste dag, waarbij hij zijn ademhaling in het driehoekige gebied van zijn ogen, neus en mond moet observeren, ervaart als een hel, zet hij door.
Op de tweede dag gaat zijn interesse aan. Hij merkt bij zichzelf dat zijn pogingen om te observeren geboycot worden door gedachten die binnen nog geen dertig seconden in hem opkomen. Hij verwondert zich over het feit dat hij eigenlijk nauwelijks de baas is over zijn eigen gedachten. En dan bedenkt hij zich ook nog eens hoeveel invloed die gedachten hebben op zijn eigen gevoel.
Gestage koers
Een half jaar later constateert een vriend van hem dat zijn leven is veranderd. Koen vaart een gestage koers. Hij realiseert zich dat hij door de Vipassana-meditatie heeft geleerd om ook bij de problemen in zijn dagelijkse leven de techniek van observatie toe te passen in plaats van het maken van cirkels gevormd door gepieker en gedachten. En Koen zou Koen niet zijn als hij hier geen boek over schrijft. In 2018 verschijnt: Tien dagen stil, mediteren met (tegen)zin.
De spreuk van Koen: “No ego, no problems.” Hij doelt op het moment dat hij zijn ego loslaat, objectief observeert en gelijkmoedig blijft. Als hij dit doet, gebeuren er veel bijzondere dingen. Zo getuigt het leven van Koen.
Wil je meer weten over Koen en kans maken op een van zijn twee prachtige boeken vergezeld van de online cursus “Tem je brein”? Luister dan de hele podcast en kijk op sportrusten.nl.
Winactie
Luisteraars van mijn podcast kunnen deelnemen aan een nieuwe winactie. Koen heeft hiervoor twee mooie prijzen ter beschikking gesteld.
Prijs 1: Een gesigneerd exemplaar van het boek Verademing, geschreven samen met Bram Bakker.
Prijs 2: Een gesigneerd exemplaar van het boek Koud Kunstje geschreven samen met de Iceman Wim Hof.
De prijswinnaar krijgt daarnaast ook toegang tot de online training Tem je brein .
Klik >>> hier om mee te doen met de winactie.
Met positieve groet,