Positief 12 - Pepijn Happel is 's werelds enige florateur
21 juni 2020 
in Passie

Positief 12 - Pepijn Happel is 's werelds enige florateur

“Is jouw papa florateur? Dan doet hij vast iets met bloemen”, stelde de juf van dochter Flore. Haar veronderstelling maakte de (destijds) 6-jarige, die floreren met de paplepel krijgt ingegoten, boos. Wat hij precies doet en wat floreren is, vertelt Pepijn Happel in deze podcast.

Pepijn ervaart dat hij floreert als hij zijn moeiteloze zelf leeft. Een beleving die verder gaat dan zichzelf lekker voelen. Het is voor hem een drie-eenheid bestaande uit zichzelf goed voelen, goed functioneren en het leiden van een betekenisvol leven waaruit de behoefte voortvloeit om ook anderen te helpen met een positieve invulling van hun leven.

Met zijn bedrijf Floration biedt hij teams binnen organisaties handvatten om in de eerste plaats het individu en daarmee ook zijn team en omgeving te laten floreren. Hiertoe ontwikkelde hij zijn eigen floreeraanpak.

Ik geloof uit de grond van mijn hart dat florerende mensen florerende organisaties maken

Positief 12 - Pepijn Happel

Ziel verloren

Zijn methode komt voort uit zijn levensverhaal. Pepijn werkte als regiodirecteur bij de ABN AMRO. Achter het stuur van zijn auto, op weg naar zijn eerste werkdag in 2014, besefte hij dat hij in de loop der jaren tijdens zijn werk zijn ziel had verloren. Met als gevolg dat hij wel functioneerde, maar niet meer floreerde. De gedachte dat hij nooit met twinkels in zijn ogen aan zijn dochter over zijn werk zou vertellen, kon hij niet verteren. Hij stopte bij de bank en sprong in het diepe. Hij ontdekte een wens naar avontuur in zichzelf. Een drang om zelf iets te creëren in plaats van beleid uit te dragen.

Big Five

Het avontuur van veranderen karakteriseert de floreeraanpak van Pepijn. Hij inspireert mensen in organisaties door hen te raken in hun intrinsieke motivatie. Immers verandering komt uit en tot stand door de mens(en). In een team laat Pepijn ieder zijn eigen Big Five – vijf activiteiten waardoor iemand floreert – ontdekken. Door gebruik te maken van ieders universele behoefte aan verbondenheid en autonomie zorgt hij dat de teamleden elkaar helpen om het vuur van hun intrinsieke motivatie aan te wakkeren. Het floreren dat hieruit ontstaat, leidt tot meer veerkracht. Positieve energie die het makkelijker maakt om met alles wat er in het bedrijf gebeurt, om te gaan. Pepijn: “Ik geloof uit de grond van mijn hart dat florerende mensen florerende organisaties maken.”

Praktijkgids voor Floreren

Naast de inspiratie die Pepijn in zijn leven vond, komt zijn floreeraanpak ook voort uit zijn verdieping in onder meer de positieve psychologie en onderzoeken over de neuroplasticiteit van ons brein. Zijn kennis bundelde hij in zijn Praktijkgids voor Floreren, te downloaden via zijn site http://www.floration.nl/.

Floreersafari

Toch school er een kern van waarheid in de woorden van de juf van dochter Flore. Florerende mensen bloeien als ontluikende bloemen in een bad van zonlicht. Floreren mag volgens Pepijn al vroeg een belangrijke plaats innemen. Daarom ontwikkelt hij een floreerprogramma voor het onderwijs voor groep zes en zeven. Lessen waarbij leerlingen op floreersafari gaan, met hun tot floreerkracht omgedoopte juf of meester.

Meer weten en zelf ook floreren? Luister dan het hele verhaal van Pepijn in deze podcast en bezoek zijn website http://www.floration.nl

Jose Moreno
Door

Jose Moreno

op 22 Jun 2020

Wat een geweldige podcast! Ik kreeg er gewoon energie van! Aankomende week ga ik het weer beluisteren, net als vandaag tijdens een wandeltochtje in de natuur. Pepijn en Boukje heel erg bedankt.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen