Positief 11 - Olympisch atleet en biohacker Govert Viergever
07 juni 2020 
in Sport

Positief 11 - Olympisch atleet en biohacker Govert Viergever

Govert Viergever trainde jarenlang de ballen uit zijn broek en zocht daarbij ook naar manieren om zijn lichaam en geest sterker te maken. Nu deelt hij zijn kennis als coach en podcaster. Ook lanceerde hij onlangs GoldBrew mushroom coffee: een energie verhogende gezondheidsdrank met een positieve invloed op je stofwisseling.


Topsport is een combinatie van fysiek talent en doorzettingsvermogen. Govert ervaart in zijn roeicarrière aan den lijve dat mentale kracht op het moment dat pieken moet, de winnaar bepaalt. De sporter, wiens wil om te winnen sterker is dan de signalen van zijn lichaam die schreeuwen om te stoppen, pakt een plaats op het podium.

Naast keihard trainen vindt Govert andere inspiratiebronnen. Door het verhaal van Viktor Frankl (De zin van het bestaan – over zijn ervaringen als gevangene in een concentratiekamp) beseft hij dat zelfs in de allermoeilijkste omstandigheden je hersenen in staat zijn te kiezen uit opgeven of doorzetten. Een keus met een relatie tot het hebben van een levensdoel.

Doorzettingsvermogen

In de boot is Govert slagman, de man die het roeiritme aangeeft. Een positie die hij dankt aan zijn doorzettingsvermogen. Een specialistische plek waar hij leert om het team te leiden en om te gaan met verantwoordelijkheid en druk.

In de krant leest hij een artikel over ‘The Iceman’ Wim Hof, die claimt dat een mens zijn parasympatisch zenuwstelsel dat zorgt voor herstel, kan beïnvloeden. Govert neemt deel aan het wetenschappelijk onderzoek dat dit gedachtegoed moet ondersteunen. Hij ziet voordelen van deze kennis voor hem als olympisch atleet.

Zielsmissie

In 2017 verlaat Govert de professionele roeiwereld. De omgeving voelt niet meer als juist om zijn zielsmissie te voltooien. “Ik kan niet concreet zeggen wat mijn zielsmissie is, het is een bepaald gevoel. “Het is tijd om door te geven wat ik leerde over lichaam en geest door topsport.”

Biohacking

Momenteel maakt Govert podcasts waarin sport en biohacking centraal staan. Biohacking is het ontdekken van hoe je eigen lichaam en geest optimaal functioneren door de juiste voeding en het veranderen van je levensstijl. Een topsporter heeft bijvoorbeeld baat bij het beste bed en een darmtest vertelt welke bacteriën en vezels goed voor jouw lichaam zijn. Biohacking levert voor een topsporter seconden op en voor de gewone mens meer energie en bewustwording van alle processen die zich afspelen in je lichaam. Zo kom je tot een fijner leven.

Mushroom coffee

Vasten heeft een positieve invloed op je sportprestaties ontdekt Govert. Koffie maakt vasten makkelijker doordat het geen calorieën levert maar wel energie, antioxidanten en polyfenolen. Daarbij probeerde Govert in zijn topsportcarrière ook de prestatieverhogende werking van Cordyceps: een Chinese paddenstoel. De eigenschappen van deze schimmel zijn te vergelijken met de positieve werking van vasten. Zo krijgt hij het idee van zijn mushroom coffee: koud gebrouwen koffie en Cordyceps samengevoegd tot een energieverhogende gezondheidsdrank. https://ikigai.coffee/

Wil je ook geïnspireerd worden door deze bijzondere sporter? Luister de hele podcast of vindt meer over Govert op zijn website: https://www.govertviergever.com.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen