Positief 20 - Vrijbuiter en kok D.P. Arkenbout
22 november 2020 

Positief 20 - Vrijbuiter en kok D.P. Arkenbout

In het oude veerhuisje op de kop van Bruinisse huist brasserie de Vluchthaven. Bekend om zijn pure en simpele visgerechten. Kok en eigenaar D.P. Arkenbout neemt je mee op zijn ontdekkingstocht naar zijn unieke concept.

Verwend

Strontverwend noemt D.P. zichzelf vanwege de goede kwaliteit vis waarmee hij werkt. Oesters, mosselen, scheermessen, kokkels; hij koopt het zelf in bij de lokale vissers. “De harders van Henk springen nog in de kist”, stelt hij bezield. De uitstekende producten waarmee D.P. werkt, vormen de basis van zijn pure en simpele gerechten, die hij op de barbecue of grill voor zijn gasten bereidt. Hij doet dit vanaf eind maart tot zolang het zomerseizoen duurt of zijn personeel er nog is.

Elk jaar met pensioen

In het najaar en de winter – als hij niet op reis is – is het restaurant zijn woonkamer. “Ik ben elk jaar bezig met pensioneren”, lacht hij. Het is een bewuste keuze om niet het hele jaar te werken voortkomend uit zijn levensvisie. D.P. gelooft dat het leven gaat over het opdoen van ervaringen variërend van het harde werken met zijn team in de zomer tot het lopen van de Camino de Santiago (pelgrimsroute naar Santiago de Compostella) of een trektocht met zijn camper in de winter.

Kookboek

Toen D.P. rond zijn dertigste het veerhuisje kocht om een restaurant te beginnen, startte hij met koken. Samen met een beginnend kok en met behulp van een kookboek ontwikkelde hij zijn eigen unieke stijl. In de eerste jaren werkte hij met een grote kaart met vis en vlees. Toen dat niet meer beviel, ging hij steeds meer verfijnen. Het contact met visser Henk sterkte hem in zijn keuze om met het aanbod van de streekproducten puur en simpel te koken.

Ignorance is bliss

Alhoewel zijn ervaring met het werken met de beste vis die er bestaat hem soms in de weg zit. “Ignorance is bliss”, bedenkt hij. D.P. legt het uit door de voorstelling dat er geen weersverwachting bestaat. Dan is er niets heerlijker dan gewoon te genieten van het mooie weer, zonder de wetenschap dat het over drie dagen weer regent.

Wil je smullen van hoe D.P. over koken vertelt? Luister dan de hele podcast.

 

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen