Positief 9 - Fredrike Bannink - Een beter leven, hoe dan?

Positief 9 - Fredrike Bannink - Een beter leven, hoe dan?

Psycholoog, trainer, mediator, schrijfster, coach. Fredrike Bannink is een echte doener. In deze podcast vertelt ze over de positieve psychologie, een stroming die erop gericht is om het beste uit jezelf en de ander te halen.

Hoe creëer je voor jezelf (en een ander) een beter leven? Het vijfsterrenkeurmerk van klinisch psycholoog en schrijfster Fredrike Bannink geeft antwoord. In haar boek: Een beter leven hoe dan, licht Fredrike toe waaruit deze vijf sterren bestaan. Zij inspireert haar ‘Beter Leven Keurmerk’ voor mensen op de positieve psychologie. Welbevinden bestaat volgens deze stroming uit vijf pijlers waarmee je zorgt voor meer plezier, betrokkenheid, zingeving, positieve relaties en succes. Met concrete tips laat Fredrike zien hoe iedereen van elke dag de best mogelijke dag maakt.

Gouden tip

In deze podcast geeft ze een gouden tip: noteer één week ‘s avonds voor je gaat slapen drie positieve dingen die er gedurende de dag gebeurd zijn. Let op je eigen aandeel hierin, dat geeft de positiviteit meer kracht. Dus zeg niet, ik was blij omdat de zon scheen (want daar heb je zelf geen invloed op), maar: de zon scheen, waardoor ik besloot om met de hond te wandelen. Onderzoek van alle kanten heeft aangetoond dat slechts na één week noteren, je je jezelf zes maanden later nog beter voelt. Stel je voor dat je besluit om hiermee door te gaan…

Andere kant van de medaille

Fredrike vertelt enthousiast over de andere kant van de medaille waar de positieve psychologie over gaat. In de reguliere psychologie is het uitgangspunt: hoe kom je van het probleem af? De positieve psychologie vraagt: wat wil je ervoor in de plaats? Hoe haal je het beste uit jezelf, waardoor ga je plussen?

Veerkracht

Veerkracht is een familielid van de positieve psychologie. Veerkracht die Fredrike met eigen ogen zag in de vluchtelingenkampen van Artsen zonder Grenzen. Vrouwen die ondanks hun bizarre omstandigheden – een tentje van zes bij zes, vol kinderen, vader aan de drank – zingend de was deden en door leefden met de kinderen.

Hoop

Ook hoop valt onder de paraplu van de positieve psychologie. Onderzoek leert dat hoopvolle mensen te herkennen zijn aan hun manier van doen. Een hoopvol mens die een berg beklimt, deelt zijn reis op in kleine stapjes. Een mens met weinig hoop ziet letterlijk tegen de berg op, omdat in zijn beeldvorming slechts een veel te grote stap naar de top leidt.

Test je eigen sterke kanten

Fredrike vertelt in deze podcast over de tegenhanger van de DSM5 in de positieve psychologie: dit zijn 24 positieve sterke karaktereigenschappen. Er is op internet een online test te vinden waar je bij jezelf kunt testen wat jouw unieke sterke karaktereigenschappen zijn. Deze test geeft een unieke zelfanalyse.

Deze test kan in het Nederlands worden gemaakt en is te vinden op: viacharacter.org

Meer dan veertig boeken

In 2006 verscheen het eerste boek van Fredrike: 1001 oplossingsgerichte vragen. Het idee voor dit boek ontstond tijdens haar werk als mediator bij burenruzies voor de rechtbank in Amsterdam. In eerste instantie werkte zij hier probleemgericht, waardoor Fredrike even zoveel waarheden als mensen in een kamer kreeg. Daarom schakelde ze over op een oplossingsgericht model. Het schrijven van een artikel over haar werkwijze bezorgde haar veel plezier. Zo kwam ze tot haar eerste boek. Inmiddels heeft Fredrike ruim veertig boeken geschreven. Ze noemt het zelf nog steeds haar ‘hobby’.

Meer weten over positieve psychologie en kans maken op het boek: Een beter leven hoe dan? Luister de hele podcast.

Winactie

Doe mee en win!

Voor de luisteraars van mijn podcast heeft Fredrike 3 exemplaren van haar boek Een beter leven hoe dan? ter beschikking gesteld die ik samen met haar zal verloten.

Wil je kans maken op een van deze drie mooie boeken, geef je dan op via deze >>> link en doe mee!

Meer over Fredrike

Wil je meer weten over Fredrike, kijk dan op haar website: fredrikebannink.com.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen