Positief 35 - Geen top te hoog voor Wilco van Rooijen
30 juni 2021 
in Sport

Positief 35 - Geen top te hoog voor Wilco van Rooijen

“Oplossingen zijn er altijd” getuigt bergbeklimmer Wilco van Rooijen. Hij overleefde ternauwernood een rampzalige afdaling van de K2. Dat zijn dubbeltje de goede kant opviel, wijt hij aan de kosmos.

Over de drie dagen, waarin Wilco na het bereiken van de top van de K2 vermist was, zegt hij: “Ik leefde als een robot, dat kun je je alleen maar voorstellen als je het meemaakt.” Hij besefte achteraf de uniciteit van zijn leven en dat hij overlevingskracht haalde uit spiritualiteit. Precies op het moment dat hij in moeilijkheden zat, krijste zijn zeven maanden oude zoon in Nederland de boel bij elkaar. Hij beschrijft de beslissingen die hij maakte in de overlevingsfase als het intuïtieve handelen van een dier; hij voelde wat hij moest doen.

Pure vrijheid, het ultieme creëren

Zijn passie is door zijn ontberingen niet minder geworden. Het bergbeklimmen, ook al klimt hij maar een uurtje omhoog, schenkt hem perspectief op het leven. Hij ervaart pure vrijheid, het ultieme creëren. In de bergen ziet hij met eigen ogen hoe uniek en vergankelijk de natuur is, hoe alles in beweging is en de enorme processen die er gaande zijn.

Hij benadrukt het belang van passie in het leven. Hij onderbouwt het met de hoogste trede van de piramide van Maslow: zelfontwikkeling. Wilco vindt het fantastisch als mensen dromen hebben. Hij weet zeker dat als je iets niet probeert, je er later spijt van krijgt. Daarom is zijn motto: dromen, durven, delen, doen.

Antarctica 2048

Met de missie Antarctica 2048 wil Wilco zijn droom verwezenlijken om met een  milieuvriendelijk voertuig onderzoek te doen op Antarctica en de resultaten met de hele wereld te delen. Volgens Wilco is er op het ongerepte continent veel informatie te vinden, die bijdraagt aan het redden van de wereld. Een missie die alleen slaagt als de informatie voor iedereen ook daadwerkelijk toegankelijk is. “In de natuur vertel je elkaar geen onzin, de natuur straalt zoveel positiviteit uit.”

Klimaatverandering

De klimaatverandering baart Wilco enerzijds grote zorgen, anderzijds gelooft hij wel in de kracht van de natuur. Wel vraagt hij zich af of de mens echt in staat is om het tij te keren. Routes in de Alpen die hij dertig jaar geleden klom, zijn nu al niet meer begaanbaar door de klimaatverandering. Het sterkt zijn overtuiging dat het tijd is voor grote stappen, omdat de kleine stapjes te langzaam gaan.

Wil je geïnspireerd worden door de passie van Wilco en alle ins en outs horen over bergbeklimmen? Luister dan de hele podcast.

Je vindt meer informatie over Wilco en zijn basiskamp op zijn websites:

www.teamwilcovanrooijen.nl

www.hetbasiskamp.nl

Alle ins en outs horen over bergbeklimmen? Luister dan de hele podcast.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen