Positief 41 - Evelien van den Wall Bake: leven als een boom
09 september 2021 
in Passie

Positief 41 - Evelien van den Wall Bake: leven als een boom

In haar boek ‘Zoals een boom’ laat Evelien de lezer naar zichzelf kijken als een boom. Met deze metafoor vertaalt ze de inzichten die haar leven een magische wending gaven in eenvoudige handvatten voor iedereen.

Diepe wortels, een stevige stam en een volle kruin. Zo ziet een gezonde boom eruit. Allemaal ontstaan uit het zaadje dat zich in de aarde nestelt, zoals een embryo zich in de baarmoeder nestelt. Buiten de baarmoeder is de mens vatbaar voor onnatuurlijke keuzes. Een boom ontwikkelt zich door zijn binding met zijn wortels – zijn blauwdruk – in de aarde op natuurlijke wijze. Die geven hem voeding, veiligheid en vertrouwen. Een mens verliest vaak de verbinding met zichzelf. Zo kies je bijvoorbeeld een studie die je vader wilt of kleed je je anders dan lekker voelt om goedkeuring te krijgen.

Alles wat je ooit nodig hebt, zit in je

Volgens Evelien is het contact met je authenticiteit essentieel voor positieve groei. Simpelweg omdat alles wat je ooit nodig hebt, al in je zit. Verbinding met jezelf komt voort uit het nemen van verantwoordelijkheid voor je leven. Niet voor niets zit in verantwoordelijkheid het begrip ‘antwoord’. Evelien legt uit dat verantwoordelijkheid gaat over acceptatie van hoe je leven op dit moment is en vervolgens besluiten hoe het gaat worden en in beweging komen.

Een ander verschil tussen de mens en boom is de ontwikkeling. De takken van een gezonde boom gaan alle kanten op, om balans te creëren. De bladeren vangen veel zonlicht, dat energie geeft voor verdere groei.

Mensen richten zich slechts op een of enkele zaken zoals een baan of huis zitten vaak vast.

Grootste wijsheid

Ook in het omgaan met tegenslag is de boom een voorbeeld. Hij buigt mee met de storm en verliest takken en bladeren. Oftewel hij kijkt het probleem aan en doorleeft het, zodat hij het ook kan loslaten. En als de tijd rijp is, laat hij zijn bladeren vallen. Als de boom al zijn bladeren vasthoudt, heeft hij geen ruimte voor nieuwe. De humus die ontstaat uit de vallende bladeren, is voeding voor verdere groei. Vertaald naar een mensenleven zegt Evelien: “De les die je door een trauma leert, is het de grootste wijsheid die je kan vergaren.”

De natuur is in de ogen van Evelien geniaal en intelligent. Precies ontworpen zoals het moet zijn. Een mens die zich ontwikkelt, door het ‘wikkeltje’ van aannames, overtuigingen en oordelen te verwijderen, is puur en daardoor perfect.

Luister de hele podcast om te horen hoe een boom ook jou kan helpen.

Boek ‘Zoals een boom’ kopen

Het mooie boek van Evelien is te bestellen via haar website lienlien.org.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen