Positief 32 - Martine Behrens: Simply happy at work

Positief 32 - Martine Behrens: Simply happy at work

Wat is werkgeluk? En hoe vind je het? Werkgelukexpert Martine Behrens van Simply Happy at Work vertelt hoe verbluffend eenvoudig en tegelijkertijd ontzettend moeilijk het is om werkgeluk te vinden.

Volgens Martine is werkgeluk fluitend naar je werk gaan en aan het eind van de dag met een voldaan gevoel naar huis gaan. Om te ontdekken waar ieder zijn persoonlijke werkgeluk in zit, hanteert ze de werkgeluk driehoek die uit drie pijlers bestaat: talent, plezier en zingeving.

Talent

Talent op de werkvloer komt tot uiting in de energie die ontstaat als je iets doet waar je goed in bent en je hierbij ook de kans ziet en krijgt om jezelf te ontplooien. Alleen niet iedereen weet waar zijn talent ligt. Om daarin meer bewustwording te creëren, doet Martine een aantal oefeningen die ingesleten gewoonten in een ander perspectief plaatsen. Want doordat je bijvoorbeeld bent opgegroeid met een zieke ouder kan je goed verzorgen, maar de vraag is of je er ook energie van krijgt.

Plezier

Plezier gaat over de omstandigheden en voorwaarden waaronder het werk plaatsvindt. Denk aan de sfeer op kantoor, de samenwerking met collega’s, het salaris, de lunch en de werkplek. Zo bleek een HR-medewerker tijdens een gesprek haar vak geweldig te vinden, maar voerde ze het uit in een werkomgeving die niet bij haar paste.

Zingeving

Zingeving gaat over jezelf en het bedrijf. Voel je dat je zelf een bijdrage levert en sluit de missie van het bedrijf aan op wat jij belangrijk vindt? Ben je bijvoorbeeld schoonmaker en vind je de ruimtevaart belangrijk? Dan zit je goed op je plek als je schoonmaakt bij de NASA.

Binnen beginnen is buiten winnen

Bezig zijn met werkgeluk is als het lopen van een marathon

Om werkgeluk te vinden is het ook goed om te weten dat dit gevoel bestaat uit meerdere delen. Zo’n vijftig procent zit in je genen en kan je niet veranderen. Veertig procent komt voort uit je mindset en tien procent wordt bepaald door je leidinggevende. Op deze beide factoren heb je zelf invloed. “Binnen beginnen is buiten winnen”, stelt Martine. Ze bedoelt dat als je uitstraalt dat je jezelf ontwikkelt in je werk, je positiviteit aantrekt. Zelfontwikkeling is een innerlijk proces dat zich stapje voor stapje ontvouwt. “Bezig zijn met werkgeluk is als het lopen van een marathon”, zegt ze.

Nieuwsgierig naar de allerbeste tip van Martine om jouw positieve richting te ontdekken? Luister dan deze hele podcast.

Meer Martine?

Haar website is te vinden onder: www.simplyhappyatwork.nl

Verder host Martine ook een eigen podcast Onderweg naar werkgeluk

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen