Positief 74 - Voluit lachen met Saskia van Velzen & Martin Kuijper

Positief 74 - Voluit lachen met Saskia van Velzen & Martin Kuijper

Lachen is simpel, heerlijk en gezond. Saskia van Velzen en Martin Kuiper van het Lachinstituut nemen je mee met een aanstekelijke lach in de gelotologie; de wetenschap van de lach.

Iedereen die de beweging en het geluid te pakken heeft kan lachen, ook zonder reden. Saskia: “Het is zo simpel, de lach is van jezelf, die heb je altijd bij je.” Als je voluit lacht, ben je in het nu. Je voelt je vrij om jezelf te laten horen zonder enige belemmerende gedachte over hoe je klinkt of hoe je eruit ziet. “De puurheid van ieder mens is mooi. Ook al zie je er met een rood aangelopen hoofd en tranen met tuiten van de slappe lach niet uit. Daardoor is het juist prachtig”, zegt Saskia.


Lachen zonder reden

In India volgde Saskia de opleiding van dr. Madan Kataria, de grondlegger van de lachyoga. Kataria ontdekte in de gelotologie dat je lichaam geen reden nodig heeft om te lachen, ook al denk je dat vaak wel. Kortom, de lach maak je zelf.


Kraaienpootjes zijn de mooiste rimpels die er zijn


Zodra je lacht, maak je geluksstofjes aan, voer je afvalstoffen af en boost je je immuunsysteem. Bijkomend voordeel van lachen vanuit jezelf is dat je vrolijkheid naar buiten toe uitstraalt, waardoor je plezier aantrekt.


Bereidheid

Lachyoga koppelt ademhalingsoefeningen uit de yoga aan het lachen. Eigenlijk is lachen een extreme vorm van uitademen. Ook voegt het   speelse elementen toe om het kind in jezelf naar boven te halen, zodat het lachen makkelijker wordt. Het enige wat je nodig hebt om te lachen zonder reden is de bereidheid.


Ont-moeten

Martin leerde Saskia kennen in een periode in zijn leven waarin zijn lach ver te zoeken was. Ze nodigde hem uit voor haar opleiding tot lachcoach. Sindsdien geeft Martin lachworkshops. Het maakt hem tot een veel makkelijker mens. Hij kan nu letterlijk ont-moeten. En daarbij ontdekten Martin en Saskia hun liefde voor elkaar.


De gelotologie heeft Saskia gegrepen. Ze schreef er meerdere boeken over. Telkens wordt ze verrast door de diepgang en de toepasbaarheid. “Mondhoeken omhoog. Kraaienpootjes zijn de mooiste rimpels die er zijn.”

Wil je onbedaarlijk lachen én meer weten? Luister dan de hele podcast.

Zie verder ook: www.lachinstituut.nl

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen