Monika Bankert dook in de wetenschap van de natuur, cultuur, biologie en evolutietheorie om te ontdekken waarom vrouwen worden onderdrukt. In haar boek ‘Voor onze dochters’ komt ze met verrassende antwoorden.
Monika leidt een druk leven als internationaal accountant en interimmanager. Rond haar vijftigste ruimt ze puin als interimmer in een geestelijke jeugdzorginstelling. Het opent haar ogen voor het leed om haar heen. Met haar andere blik ziet ze ineens overal de onderdrukking van vrouwen. In een broeierig Dubai schrikt ze van vrouwen, gehuld in zwarte doeken, bij een zwembad. Zwemmen mogen ze niet.
Monika voelt dat ze los moet komen van de ’bubbel’ van haar werk. Een spirituele boodschap stimuleert haar gevoel van binnenuit om in actie te komen. “Ik wilde iets doen aan het onrecht in de wereld."
Undergroundtheorie
Ze neemt een sabbatical en begint een gedegen onderzoek om te ontdekken waarom vrouwen onderdrukt worden. Ze vindt antwoorden over het verschil tussen mannen en vrouwen in de natuur. Ook ontdekt ze een bijzondere undergroundtheorie in de evolutieleer waarmee ze inzicht krijgt in het ontstaan van de onderdrukking van vrouwen.
Daarnaast geeft haar ontdekking haar een geheel nieuwe kijk op de mens. Monika voelt nu nog meer liefde voor alles en iedereen om haar heen. IN de kern zijn we liefde, net als de rest van de natuur. Ze begrijpt nu ook waarom mensen op het eerste gezicht meer lijden dan andere diersoorten.
Bonobo’s
Ze hoopt met de verrassende antwoorden in haar boek een betere wereld voor iedereen te creëren. Want als vrouwen het goed hebben, liften mannen mee. “Kijk maar naar de bonobo’s. Vrouwtjes zijn daar de leiders en de mannetjes hebben de tijd van hun leven.”
Wil je alles weten over Monika en het geheime evolutieverhaal? Luister dan de hele podcast.
Meer over Monika Bankert en haar werk vind je op haar website: monikabankert.com