Positief 72 - Avontuurlijk leven met Brigitte Ars
25 maart 2023 

Positief 72 - Avontuurlijk leven met Brigitte Ars

Na een zwervend bestaan als journalist in de uithoeken van de wereld strijkt Brigitte Ars neer in Nederland. Al snel is het gemis van haar avontuurlijke leven tot in haar botten voelbaar. Het leidt tot ‘Waar is het avontuur’, haar boek over het vinden van de avonturier in jezelf.

Brigitte voelt het avontuur uit haar lichaam wegsijpelen als ze in Nederland vaste grond onder haar voeten heeft. Maar de wens om haar kinderen die in Maleisië het levenslicht zagen te laten wortelen, staat voorop. Ze gaat aan de slag als parttime toerisme- en experience design docent aan Breda University of Applied Sciences. Ze helpt studenten met het ontwikkelen van bijzondere ervaringen. Storytelling, de kern van haar vak, is de rode draad. 


Ondanks dat ze als docent veel vrijheid krijgt en regelmatig op reis gaat, mist ze haar eigen ondernemerschap. Daarom gaat ze op zoek naar het antwoord op de vraag waar het avontuur in haar leven is gebleven. Ze realiseert zich dat ze niet meer zo nodig de hele wereld over hoeft, maar dat ze de avonturier in zichzelf wil terugvinden.


Avontuur en storytelling

Ze ontdekt dat het begrip avontuur veelomvattend is. Avontuur is iets dat je zelf opzoekt, aanzet, loslaat en kijkt wat er gebeurt. Onbekendheid, onzekerheid en improvisatie zijn kenmerkend voor avontuur. Ze legt ook de link tussen avontuur en storytelling. Die vindt ze in het boek ‘De reis van de held’ van Joseph Campbell uit 1947. Dit verhaal begint met de oproep voor avontuur. De stap in het onbekende is het begin van het verhaal. Ontmoetingen met mentoren, vijanden, uitdagingen en verleidingen volgen tot de climax waaruit verandering van gedachten en transformatie voortkomt. Dan volgt de stap terug in de bekende wereld en kan de reis weer opnieuw beginnen.


De reis van de held is het verhaal van ons leven. Daarom is avontuur ook zo belangrijk volgens Brigitte. “Avontuur is altijd transformatief. Je keert met allemaal schatten terug.” 


Dichter bij jezelf

Avontuur is mogelijk op elk moment in je leven. Het kan ook heel klein zijn. Van het koken van een exotisch gerecht tot het aanspreken van een onbekende. Uit de controle- en comfort zone gaan die onze maatschappij kenmerkt. Het avontuur aangaan betekent dat je dichter bij jezelf en je menselijkheid komt.

Wil je meer weten over Brigitte als buitenland-journalist en haar eerste boek ‘Hoe wikkel je een sari om’ over haar leven in India? Luister dan de podcast.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen