Positief 23 - Marieke Zwinkels over zelfliefde
03 januari 2021 
in Liefde

Positief 23 - Marieke Zwinkels over zelfliefde

Zelfliefde en schaamte mixen niet, net als water en olie, zegt Marieke Zwinkels, auteur van 40 Dagen liefde voor jezelf in deze podcast. Terwijl er meer dan genoeg liefde is voor iedereen.

 Zelfliefde is volgens Marieke een van de drie sleutels die je nodig hebt om volledig jezelf te kunnen zijn. De tweede is het opruimen van je levensbagage, de derde is het leren ontvangen. Sleutels die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden en de kern vormen van een gelukkig bestaan.

Zelfliefde

Wat betekent zelfliefde? Marieke ontdekte dat zelfliefde gaat over ruimte geven aan wat er echt is, zonder oordeel. Gevoelens van schuld, schaamte en (zelf-) oordeel staan zelfliefde in de weg. Gevoelens voortkomend uit prestatiedrang, zucht naar erkenning en waardering.

Wie ben ik? Wie wil ik zijn? Vragen waarmee Marieke al jong bezig was en die haar uitdaagden om meer te weten te komen over zelfliefde.

Zelfliefde is voor Marieke een zich alsmaar ontwikkelend proces waarbij ze steeds beter leert om schuld, schaamte en oordeel los te laten. Zo ontstaat er ruimte om zelfliefde toe te laten. “Zelfliefde en schaamte mixen niet, net als water en olie.” Het loslaten van je eigen gevoelens van schuld, schaamte en oordeel heeft een groot voordeel: je ziet het ook niet meer in anderen. Marieke erkent dat het loslaten van deze gevoelens een pijnlijk proces is, omdat je op zoek moet naar de diepere laag waar deze gevoelens vandaan komen.

Opruimen

Zo komt Marieke bij de tweede sleutel; het opruimen van je levensbagage, of zoals ze zelf zegt: je shit. Stoppen met het verbergen van niet dienende emotionele, gedrags- en gedachtepatronen. “Dat wat in het donker zit, kan niet helen. Dat waar naar het licht komt, kan niet anders”, verheldert Marieke. Als je eenmaal je shit onder onder ogen durft te zien, komt er vanzelf een oplossing voor. En door het uit te spreken, merk je dat er meer mensen bezig zijn met het opruimen van hun levensbagage. Vrij zijn van belemmerende patronen, overtuigingen en emoties maakt gelukkiger, omdat er geen deel meer in jezelf is, die je stuur probeert over te nemen.

Liefde voor iedereen

Mensen mogen zichzelf meer waarderen. Beseffen dat gedrag voortkomend uit liefde er gewoon mag zijn. Marieke merkt dat mensen denken dat ze regels nodig hebben om zichzelf goed te gedragen. Volgens haar is het juist andersom. Puur gedrag heeft geen regels nodig en leidt tot veel liefde voor iedereen.

Om tot meer puurheid in je leven te komen, kan je de dag beginnen met drie vragen: wat wil ik echt doen, wat voel ik echt en wat denk ik echt? Het helpt om het antwoord op deze vragen op te schrijven. Schrijf altijd vanuit het idee dat nooit iemand het leest, dan leer je jezelf het beste kennen.

Nog meer weten over zelfliefde? Luister dan de hele podcast.

Winactie

Onder de luisteraars van de podcast verloot Marieke 3 exemplaren van haar boek 40 Dagen liefde voor jezelf.

Klik hier om mee te doen aan deze >>> winactie.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen