Positief 91 - Marieke Zwinkels: Opvoeden vanuit zelfliefde
07 februari 2024 

Positief 91 - Marieke Zwinkels: Opvoeden vanuit zelfliefde

Herken je dit? Je kind wil op een zonnige lentedag spontaan een zwartepietenpak aan. Je wil dat niet omdat je bang bent dat de juf op school dat gek zal vinden en de andere leerlingen je kind zullen pesten. Vanuit die schaamte probeer je je kind uit te leggen dat het niet kan. Waarom wil je dit eigenlijk niet? Omdat jij je schaamt.

Marieke Zwinkels is expert op het gebied van onderwijs en opvoeding,ย (innerlijk-) leiderschap, zelfliefde en hoogbegaafdheid. Eerder schreef zij het boek โ€œ40 dagen liefde voor jezelf - jouw persoonlijke route naar meer vrijheid, rust en gelukโ€.ย 


Zij ontdekte dat we vaak opvoeden vanuit onze eigen projectie vanuit schuld, schaamte en oordeel. Met haar laatste boekย โ€œKinderen van nu: opvoeden zonder schuld, schaamte en oordeelโ€ geeft Marieke een nieuwe kijk op het opvoeden en begeleiden van kinderen.

ย 

Schuld, schaamte en oordeel vormen de tegenpolen van zelfliefde. Het is eigenlijk alles wat weg beweegt van zelfliefde. Kinderen voelen dit aan en prikken er dwars doorheen. Deze liefde voor jezelf is als ouder juist belangrijk. Het is van belang dat je jezelf kent en dat je jezelf erkent in wat je voelt. Dan kan je bijvoorbeeld duidelijke keuzes maken, minder (snel) oordelen en je grenzen en verantwoordelijkheid bepalen. Marieke geeft aan dat opvoeden vanuit zelfliefde zorgt voor een ontspannen relatie met je kind en een fijne samenwerking. Kinderen kunnen zo makkelijker hun eigen weg en verantwoordelijkheid vinden.


Marieke vertelt hoe dit werkt en wat je kan doen om de band tussen ouder en kind te versterken. Soms is het alleen maar nodig dat we weten welke behoefte een kind in die betreffende levensfase heeft, dat er een window of tolerance bestaat en dat het gesprek de belangrijkste tool is voor ouder en kind. Haar hele verhaal kan je beluisteren in de Positiviteitspodcast.

Voor meer over Marieke en haar werk, zie haar websites:

www.tfto22.nl

www.mariekezwinkels.com

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen