Positief 31 - Marieke Buijsse-van der Heijden: Puur natuur

Positief 31 - Marieke Buijsse-van der Heijden: Puur natuur

Hoe herstel je met de kracht van de natuur? Marieke Buijsse-van der Heijden schreef erover in haar boek Natuurlijk weer aan het werk – Herstellen met de kracht van de natuur. Daarnaast begeleidt ze mensen in de natuur als natuurcoach.

Natuurcoaching gebruikt de symboliek van de natuur. Een stevige boom, een holletje, een regenbui, een doorbrekende zon. Als natuurcoach laat Marieke de mensen die ze begeleidt, benoemen wat ze tijdens de sessie in de natuur zien. Ze werkt daarbij vanuit het vertrouwen dat iedereen het antwoord op zijn vragen diep in zichzelf weet. Het buiten zijn, de beweging en het samen kijken naar wat de natuur biedt, maakt de weg ernaartoe – het voelen – makkelijker.

Wat je zoekt is er al, je ware natuur is rustig, gelukkig, tevreden en liefdevol

Ze spreekt uit ervaring. Ze ontdekte, met hulp van de natuur, de rust in zichzelf en ziet het bij haar coaching gebeuren bij andere mensen. De kunst is om weer bij je ware natuur, die bedekt is met gedachten en overtuigingen, te komen.

Bewustzijn

Marieke vertelt dat het draait om de bewustwording dat jij niet je gedachten bent. Zo’n tachtig procent van de tijd zijn je gedachten namelijk niet helpend en gaan alle kanten op. Vanuit dit bewustzijn kun je kiezen om niet alles wat je denkt voor waar aan te nemen. Door je los te maken van je gedachten, ben je in het nu. Door gebruik te maken van je zintuigen, leg je contact met je emoties en kun je hen ruimte geven en accepteren. Hierdoor krijg je verbinding met jezelf. Vervolgens ga je een zuivere en onafhankelijke verbinding met je omgeving aangaan. Immers zelfvertrouwen haal je uit jezelf. Dan kom je bij innerlijke rust.

Natuurlijk weer aan het werk

In haar boek ‘Natuurlijk weer aan het werk’ geeft Marieke oefeningen om in de natuur tot jezelf te komen. De rode draad die ze gebruikt is feitelijk waarnemen zonder oordeel. Zo kan je, beginnend bij je voeten, om ook letterlijk uit je hoofd te raken, je lichaam bewust bewegen en voelen. Daarna betrek je steeds meer je zintuigen erbij door bijvoorbeeld te kijken naar licht en donker en de structuren om je heen.

Creatiever

Het wandelen in de natuur heeft wetenschappelijk bewezen positieve neveneffecten. Zo daalt bij beweging in de natuur je stresshormoon, hartslag en bloeddruk. Je concentratievermogen en weerstand nemen toe. En het allerleukste is dat door het verruimen van je blik een ander gedeelte van je brein wordt geprikkeld. Hierdoor maken je hersenen nieuwe verbindingen waardoor je creatiever wordt.

Wil je meer weten over Marieke en haar ervaringen met het zoeken naar zichzelf in de natuur (Solo Quest)? Luister dan de hele podcast en maak kans op een exemplaar van haar boek.

www.natuurcoachingbreda.nl

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen