Positief 37 - Ademcoach Heleen Ytsma

Adem je door je neus of je mond? Hoe schep je ruimte met je ademhaling? Waarom stokt je adem als je schrikt? Ademcoach Heleen Ytsma neemt je mee in haar ervaringen, waarbij ze de geheimen van onze ademhaling steeds meer ontrafelt.

Ademen door je neus is beter dan door je mond. Een neusademhaling leidt eerder tot ontspanning dan een mondademhaling. De neiging om door je mond adem te halen komt meestal voort uit stresssituaties. Door je mond krijg je makkelijker meer lucht. Het nadeel van teveel zuurstof inademen is dat je lichaam eerder verkrampt.

Emoties in haar lijf

Heleen leerde in de loop van haar leven dat bewust bezig zijn met haar ademhaling en actief ademen ruimte schept. Ze ontdekte dat ze met haar adem veel emoties in haar lijf had vastgezet. Ze legt uit dat je bij schrik je adem vasthoudt. Een mechanisme dat is bedoeld om even niet te voelen, om op dat moment rationeel te bedenken wat nodig is. Het nadeel van dit mechanisme is dat je onderbewuste de pijn weg stopt om hem helemaal niet te hoeven voelen. Wie dit als kind gebruikte om te overleven, leert dit niet zomaar af.

Ademen en voelen

Met actieve ademhaling leerde Heleen om door haar emoties heen te ademen en te voelen, waardoor ze steeds meer ruimte in haar lichaam kreeg. “De manier waarop je ademt, laat zien hoe je leeft”, stelt ze. Stress zorgt voor een snelle, hoge ademhaling. Als je dat ‘s avonds op de bank nog steeds doet, weet je dat je teveel stress ervaart in je leven.

Door de ruimte die Heleen letterlijk inademt, is ze steeds meer zichzelf. Door de verbinding met haarzelf weet ze, dat niet alleen zij, maar iedereen net zo prachtig is, omdat het goed is, zoals je bent.

Je bent niet je lichaam, je emoties of je denken

“Je bent niet je lichaam, je emoties of je denken”, is de spreuk waar Heleen de podcast mee afsluit. Een gevoel dat Heleen twintig jaar geleden kreeg, tijdens haar eerste actieve ademhalingsoefening. Ze voelde dat ze licht en liefde is, net als alle mensen om haar heen.

Wil je geïnspireerd worden door de passie van Heleen en horen hoe ze ontdekte dat het pad van de ademhaling voor haar geplaveid was? Luister dan de hele podcast.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen