Positief 38 - Oceaanroeister Bela Evers
14 augustus 2021 
in Sport

Positief 38 - Oceaanroeister Bela Evers

Bela Evers (53) stak samen met Astrid (54), Remke (58) en Désirée (53) de Atlantische Oceaan over. Per roeiboot, zo’n vijfduizend kilometer.

54 dagen duurde de tocht. “Elke dag was anders”, vertelt Bela. Het water, het weer, de golven en de wolken veranderen dagelijks. Soms kwamen er dolfijnen, walvissen en vogels voorbij. Soms was er dagenlang stil water, zonder golven.

Gast op zee

De beleving van de natuur van zo dichtbij noemt Bela het allermooiste van haar bijzondere ervaring. Het ruisen van water spuitende walvissen en het voelen van een hoog geluid en plotseling, als ze uit het water springen, beseffen; het zijn dolfijnen. Ze is dankbaar dat ze te gast mocht zijn bij het leven op zee.

Het is niet de wind die de koers bepaalt, maar wat jij als persoon uit de wind wil halen

Door het continu buiten zijn, onderging ze alle veranderingen, zoals de overgang tussen dag en nacht, heel bewust. Ook werd ze zich steeds meer bewust wat een weersverandering met haar deed als persoon.

Groter dan jezelf

Voor de tocht vroeg Bela zich af, hoe zou het zijn? Roeien met golven en met tegenwind? Haar passie maakte haar nieuwsgierig en gaf haar kracht om het proces aan te gaan, ook al vond ze de bijna twee jaar durende fysieke en mentale voorbereiding, een hele opgave. Ze besefte dat angst leefde in haar gedachten, maar er pas echt is, als een situatie zich voordoet. Doordat ze durfde te doen werd ze opener. Ze liet zich meegaan met de flow en het leidde naar iets dat groter was dan haarzelf.

Pak op wat de wind je aanreikt?

“Het is niet de wind die de koers bepaalt, maar wat jij als persoon uit de wind wil halen”, zegt ze. Haar spreuk heeft een dubbele betekenis. Bij de tocht bepaalde de wind de koers, maar er was meer. Het gaat erom hoe je er zelf in staat. Pak je op wat de wind aanreikt en doe je er iets mee? Want als je niets doet, bepaalt iets anders je koers, doe je wel iets, dan bepaal jij of je naar links of rechts gaat.

Ben je net zo nieuwsgierig als Bela? Luister dan de hele podcast.

Op www.dutchessofthesea.com kan je meer informatie vinden en tevens de mogelijkheid om te doneren t.b.v. de goede doelen voor ALS en de Plastic Soup Foundation.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen