Positief 25 - Dennie van Diesen: van militair naar podcastende zenleraar

Positief 25 - Dennie van Diesen: van militair naar podcastende zenleraar

“Ik was een ijsbeer in de woestijn” zegt Dennie van Diesen over zijn periode als infanterist in Afghanistan en brandweerman op luchtmachtbasis Woensdrecht. Nu is hij coach, zenleraar in opleiding en vangt hij verhalen in zijn Ongekend Talent Podcast.

Juist de contrasten die Dennie (35) gaandeweg in zijn leven ontdekte, leidde hem naar zijn talenten. Net als het besef dat hij zijn eigen weg mag kiezen in plaats van het bekende pad van zijn omgeving te volgen.

Zo ging Dennie, na de LTS, op zijn zestiende in het leger naar het voorbeeld van zijn stiefvader. Hij vond daar kameraadschap en het familiegevoel dat hij miste door het overlijden van zijn vader op zijn twaalfde en de emigratie van zijn moeder naar Canada toen hij zestien was.

Ik wil het dus ik kan het

Rond zijn twintigste mag Dennie als infanterist naar Afghanistan. De spreuk van zijn eenheid “Volo et Valeo” (Ik wil het dus ik kan het) is nog altijd zijn motto. Hij gelooft dat je bijna alles kan, als je het doet vanuit bezieling.

In Afghanistan raakte vooral de heimwee van sommige militairen hem, evenals het leven van de lokale bevolking. Poepen op straat, spelen met scherpe stenen en het overlijden van baby’s was daar gewoon.

Triggers

Terug in Nederland voelde hij zich, zonder uitrusting en doel, letterlijk en figuurlijk kaal. Op advies van een vriend ging hij naar de brandweer om naast werk te kunnen studeren. Tijdens zijn studie overlijden drie kameraden. Terugkijkend ziet Dennie dat deze gebeurtenissen, naast het verdriet, triggers waren die duidelijk maakten dat een gevoelige jongen zoals hij, niet in het leger paste. Met paniekaanvallen als gevolg.

Geluk en lijden horen bij elkaar

Dennie viel in een diepe put. Met autogene training, zenmeditatie en lezen over het leven klom hij er langzaam weer uit. Het boeddhisme bevat voor hem vele wijsheden. Zo leert deze stroming hem te accepteren dat geluk en lijden bij elkaar horen.

Daarnaast ontdekt hij dat geven ook heel veel terugkrijgen is. Met zijn podcast Ongekend Talent vangt hij verhalen van mensen die een transformatie hebben meegemaakt om de luisteraars te inspireren.

Portretmakers

Begin februari 2021 maakt Dennie zijn droom waar en lanceert hij samen met Eelco Horvers het nieuwe bedrijf “Portretmakers”. Op verzoek verzorgt Dennie een diepte-interview over iemands leven, missie of een ander belangrijk thema. Dat wordt vastgelegd op audio en video. Daarmee is iemands verhaal voor altijd beschikbaar.

Ben je benieuwd naar het hele levensverhaal van Dennie? Luister dan deze podcast.

Zie ook: www.ongekendtalentpodcast.nl en www.portretmakers.nl

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen