Positief 29 - Astrid Davidzon: Prima is perfect

Positief 29 - Astrid Davidzon: Prima is perfect

Astrid Davidzon is NLP-coach (Neuro Linguïstisch Programmeren), hypnotherapeut, podcastmaker en auteur van P.R.I.M.A is Perfect. Ze hopte van baan naar baan en emigreerde naar Italië om de sleutel tot de magische zon in haarzelf te ontdekken. Nu helpt ze ook anderen om de levensenergie van de zon in zichzelf elke dag te (her)vinden.

Ademloos keek Astrid naar de therapeut in het EO-programma op de beeldbuis. Hoe kreeg hij toch weer een verliefde blik bij stellen wiens huwelijk overduidelijk gestrand was? Ze woonde op dat moment in Italië. Een periode die ze achteraf een onbewuste time-out noemt.

Paniekaanvallen

Google leerde haar dat deze therapeut een NLP-practitioner was. Ze bestelde het handboek voor NLP, maar tot lezen kwam ze niet. Ze vond meer inspiratie in de humor van de nieuwsbrieven van NLP-trainer Joost van der Leij. Na remigratie uit Italië volgde Astrid zijn NLP-opleiding. Vooral de praktische toepassingen spraken haar aan. In twee weken tijd verloste ze zichzelf van de paniekaanvallen waar ze mee kampte. Door NLP realiseerde ze zich dat taal haar brein en daarmee ook haar emoties beïnvloedde.

Donald Duck

Door alles wat ze leerde, zag ze steeds meer wie ze was. Ze ontmaskerde zichzelf als een perfectionist in hart en nieren. De touwtjes strak in handen in elke situatie. Ze vertelt twee hilarische, maar ook diep verdrietige voorbeelden uit haar boek P.R.I.M.A is Perfect. Zo stuurde ze haar man met een lijstje naar de supermarkt. Toen hij terugkwam met de verkeerde peterselie, maakte ze er een hele scène van. Het tweede voorbeeld betreft haar kinderen, destijds 4 en 6 jaar. Ze wilde een kaartje kopen voor een zwangere vriendin en liet haar kinderen kiezen. Toen ze blij met een Donald Duck kaart aankwamen, zei ze: “nee, deze is niet goed.” Haar kinderen zwegen, de beteuterde gezichtjes spraken boekdelen.

Overlevingsmechanisme

Astrid ziet perfectionisme als een overlevingsmechanisme. Met haar motto: ‘Relax, het loopt toch altijd anders dan je denkt!’ helpt ze tegenwoordig andere mensen om inzicht te krijgen in hun perfectionistische gedrag. Juist het contrast dat ze een perfectionist met haar motto geeft, is een goed hulpmiddel. Het legt bloot hoe naarstig iemand zoekt naar zekerheid buiten zichzelf tot hij ervaart dat de veilige (zonne-)warmte in zichzelf te vinden is.

Voelen dat je er mag zijn

Het boek P.R.I.M.A is Perfect biedt een praktisch stappenplan om perfectionisme los te laten. Een methode die Astrid op basis van haar eigen ervaringen en de inzichten vanuit NLP ontwikkelde. Perfectionisme is voor haar gedrag. Het is iets wat je doet en waar je mee kunt stoppen. Het draait om de diepste angst die onder het gedrag zit: ben ik wel goed genoeg om te bestaan? Wie de angst onderkent en het pad van eigenliefde betreedt, ontwikkelt zelfliefde. Als je voelt dat je er mag zijn, is dat de ultieme ontspanning en verdwijnen alle kwalen.

Wil je meer weten over de zon die Astrid laat stralen? Luister dan de hele podcast.

Marion roozen
Door

Marion roozen

op 06 Apr 2021

Ik wil graag meedingen voor het boek prima is perfect; Mijn inzicht van deze podcast is: Dat je af en toe afstand kunt nemen van huidige situaties ( in astrids geval destijds emigreren) en dat dat op den duur ook de juiste inzichten kan geven, zonder dat je daar op dat moment erg in hebt ( dus onbewust).

Suzanne
Door

Suzanne

op 07 Apr 2021

Sommige mensen hebben de gave de o zo ingewikkelde vraagstukken die we het hoofd willen bieden zo begrijpelijk uiteen te zetten dat de issues daardoor alleen al beter te behappen zijn.. Dank jullie voor dit mooie gesprek!

Olivia
Door

Olivia

op 11 Apr 2021

Hele leerzame podcast! Grootste inzicht uit de podcast: ik kan mijzelf heel goed hier heel goed in kennen - ik stel projecten uit, bang om aan te beginnen, en altijd maar wachten tot de juiste timing. Maar er is nooit een goede 'timing', gewoon beginnen, en niet uitstellen! Zo kom je er wel. Super bedankt voor jullie gesprek!

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen