Positief 50 - Patrick Kicken over non-dualiteit

Positief 50 - Patrick Kicken over non-dualiteit

Hij zocht overal naar geluk. Tot hij ontdekte dat hij het zelf meebrengt naar het feestje hier op aarde. Radio-dj Patrick Kicken vertelt openhartig over zijn boek en podcasts en het belang van non-dualiteit in zijn leven.

Dagelijks is Patrick ermee bezig, al twaalf jaar. Non-dualiteit; de filosofie die ervan uitgaat dat alles vanzelf gebeurt: net zoals ademen en de opkomende zon. Een collectief iets dat draait om de wereld in jou in plaats van jij in de wereld. Een soort niveau waarbij je doet alsof je een persoon bent. Volgens hem speelt het gesprek tijdens deze podcast zich af op een bepaald niveau: ‘Ik weet ook niet waar mijn woorden ineens vandaan komen.’


Meer dan het poppetje

In zijn boek ‘Leven zonder stress’ schrijft Patrick dat non-dualiteit zijn leven redde. Het opende zijn ogen; er is meer dan het poppetje Patrick Kicken. Hij ontdekte dat de wereld hem niet gelukkig kan maken, maar dat hij zelf geluk meebrengt naar het feestje hier op aarde. Vrolijkheid, positiviteit en liefde laden de wereld op. Inspiratie voor zijn boek haalde de voormalig radio-dj uit zijn podcast ‘Leven zonder stress’, waarin hij honderden experts, onder wie Eckhart Tolle en Guido Weijers interviewde.

Patrick ziet geluk als wat je in essentie bent. Alleen ren je eraan voorbij door het constant stillen van je honger ernaar. De podcast met Boukje maakt Patrick gelukkig. Maar als hij dat volledig toeschrijft aan Boukje, heeft hij een probleem als het voorbij is. Dan kan hij een zak chips opentrekken om zijn gevoel te sussen tot de zak leeg is…


Stress heeft twee oorzaken

Alles in de wereld heeft een keerzijde. Zo kreeg de dj een burn out van te veel leuke dingen. In een week tijd vloog hij naar Londen om Robbie Williams te interviewen, draaide muziek op de Dam voor 20.000 mensen en ontving Lenny Kravitz in de studio. Stress, concludeert hij, kent uiteindelijk maar twee oorzaken: je wil iets dat er niet is, of je wil iets niet, dat er wel is.

Mezelf uit het verhaal trekken, maakt het leven een stuk lichter

De situatie is neutraal, het probleem zit in jezelf. Net zoals we aan alles in de wereld betekenis geven. Hij besefte dat een beetje afstand nemen op cruciale momenten zijn medicijn is: ‘Mezelf uit het verhaal trekken, maakt het leven een stuk lichter.’


Magisch moment

Aan de andere kant merkt hij door het podcastmaken dat het bezig zijn met de ander heel voedend is. Hij ontleent dit gevoel aan het samen creëren van een verhaal, ondanks dat je elkaar niet kent. ‘Het ene wat het ene ontmoet’, zegt hij. Hij doelt op de kern in onszelf, die zichzelf herkent in de ander. Dat is een gevoel van kameraadschap; een magisch moment als er echte verbinding ontstaat. Patrick houdt van kleine, subtiele anekdotes die duidelijk maken dat ieder mens gewoon een doorgeefluik van liefde is en zich om elkaar bekommert.


Wil je getuige zijn van het theater of the mind dat Patrick in deze podcast niet alleen uitlegt, maar ook laat horen? Luister dan de hele podcast!

Zijn website kan je vinden op www.patrickkicken.nl

Zijn podcast ‘Leven zonder stress’ kan je vinden op de podcastkanalen zoals Spotify, Itunes, podcastapp op je telefoon en YouTube.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen