Positief 30 - Vitaliteitexpert Bas Snippert

“Vitaliteit is geen luxe, maar noodzaak”, stelt Bas Snippert (31) auteur van De Vitaliteitrevolutie in deze podcast. ‘In ieder mens schuilt een natuurlijke beweging naar meer vitaliteit’, schrijft hij in zijn boek.

Bevlogen legt Bas uit dat vitaliteit de reden is dat er leven bestaat op aarde. “Menselijke systemen zijn fantastisch. Dat maakt mijn werk elke dag zo leuk”, zegt hij doelend op ons intrinsieke zelfregulerend vermogen dat voortkomt uit energie. Vitaliteit in een levend systeem betekent namelijk energie. Kijk bijvoorbeeld naar de seizoenen in de natuur.

Surfen op de bewegingen van de natuur

Alleen als de loop van de energie in het systeem verstoord is, functioneert het niet. Doordat de moderne mens veel in zijn hoofd zit, heeft hij de connectie met zijn zelfregulerend vermogen verloren. Maar zodra iemand leert om (weer) te surfen op de bewegingen van de natuur, gaat het zelfregulerend vermogen als vanzelf aan.

Zeven pijlers

Het boek De Vitaliteitrevolutie, dat Bas samen met Daniël Krikke schreef, laat aan de hand van zeven pijlers voor vitaliteit zien, hoe je een veerkrachtiger en vitaler leven krijgt. Deze zeven pijlers: energie, fysieke weerbaarheid, cognitieve flexibiliteit, emotieregulatie, persoonlijkheid, interacties en tijdsbesteding komen voort uit wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaringen. Energie, fysieke weerbaarheid, cognitieve flexibiliteit en emotieregulatie hebben te maken met je zelfregulerend vermogen. Persoonlijkheid, interactie en tijdsbesteding spelen ook een rol in relatie tot andere mensen. Op het moment dat je een van deze pijlers reguleert, reguleer je ook een ander.

Ervaren hoe het is om in het nu te zijn

Het boek geeft praktische oefeningen om contact te maken met ons zelfregulerend vermogen. Bijvoorbeeld het waarnemen van je omgeving door zonder sturing om je heen te kijken, zodat je ogen zelf bepalen waar ze kijken. Deze oefening is gebaseerd op twee verschillende manieren van informatieverwerking door je brein, die niet allebei tegelijkertijd kunnen plaatsvinden. Op het moment dat je in het nu leeft en je zintuigen gebruikt, gaat de verwerking van onder naar boven. Als je in je hoofd zit, verwerk je van boven naar onder. Door daadwerkelijk je ogen te laten kijken, ervaar je hoe het is om in het nu te zijn.

Zelfregulerend vermogen

In onze huidige maatschappij is doen een automatisch patroon geworden. Als we niet weten hoe we iets kunnen uitvoeren, piekeren we ons suf over een oplossing. Hierdoor werken we teveel met ons hoger brein dat informatie van boven – ons hoofd – naar onder verwerkt en vergeten we contact te maken met ons zelfregulerend vermogen, dat alleen in het nu functioneert.

Wil je meer weten over het bijzondere pad dat Bas volgde om het boek De Vitaliteitrevolutie te kunnen schrijven? Luister dan de hele podcast.

Meer over Bas

Wil je meer te weten komen over Bas en zijn werk? Hieronder staan de belangrijkste links:

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen