Op zijn twintigste verloor Marnix Kluiters in een half jaar tijd het volledige middenvermogen van zijn zicht. Hij liet zich niet uit het veld slaan en bond zijn ski’s onder. Een ervaring die hem sterkte in zijn overtuiging dat het leven een overvloed biedt aan mogelijkheden.
“Kijk maar of je achter me aan kunt skiën”, zei de coach tegen Marnix op de kinderpiste. Maar de gids ging te snel voor het beperkte zicht van Marnix. O jee, wat nu schoot door hem heen. Zijn begeleider was niet voor een gat te vangen. “Ga maar voorop”, zei hij. “Dan coach ik je van de berg af.” Zo skiede Marnix aan het eind van zijn eerste dag toch de berg af.
Elke dag kreeg hij een ervaren coach toegewezen van de reisorganisator: de Nederlandse Visueel- gehandicapten Skivereniging. Hierdoor ontwikkelde zijn techniek zich in rap tempo en leerde hij volledig vertrouwen op zijn gevoel.
Veertigurige training
Daarnaast zocht Marnix naar een manier om zijn gehoor volledig te gaan benutten. Hij volgde een veertigurige training om volledig non-visueel met een computer te werken met behulp van een uitleesprogramma. Hij ontdekte dat hij door geconcentreerd te luisteren snel informatie tot zich nam. Veel sneller dan het lezen van een boek.
Is dit het nou?
Met als gevolg dat hij zijn studie weer kon oppakken en afronden. Een periode waarin hij geconfronteerd werd met zichzelf. Een stage die hem geen voldoening gaf en hij moest erkennen dat hij niet in het plaatje van een kantoorbaan paste. Het leidde tot een donkere periode waarin hij al zoekende stuitte op ‘Is dit het nou?’; het boek van Mark Siegenbeek van Heukelom met handvatten om je leven van een zeventje naar je eigen tien te krijgen.
Inmiddels is Marnix hard op weg naar zijn eigen tien. In 2017 ontdekte hij de podcast Eindbazen, waar hij als vrijwilliger al snel bij de inhoud betrokken raakte door mee te denken over het gastenbeleid. Anderhalf jaar later besloot hij zijn eigen podcast te starten over duurzaamheid. Daarnaast werkt hij bij Van Lanschot Kempen.
Project Ecosofie
Zijn eerste gast, de Rotterdamse filosoof Henk Oosterling, spreekt over ecosofie. Een term die hij als titel mag gebruiken van zijn podcast: Project Ecosofie. Een serie waarin hij praat met prominente gasten over hoe er meer balans mogelijk is tussen ecologie, filosofie en economie. Naar de mening van Marnix betekent dit integraal denken. Zo vindt hij dat in de prijs van een product alle factoren van een leefbaar loon tot klimaatschade voor de werkelijke waarde meegerekend moeten worden en als extra stap het toevoegen van waarde. Bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij een organisatie betrekken.
Oneindige lijst van mogelijkheden
Kortom Marnix ziet een scala aan mogelijkheden, zoals blijkt uit zijn spreuk: Oneindigheid min één is nog steeds oneindig. “Ik heb gemerkt dat mijn lijst van mogelijkheden nog steeds oneindig is, ook al is hij door het ontbreken van mijn zicht een stukje korter.”