Positief 43 - Mark Verhees: de essentie van het leven is liefde

Positief 43 - Mark Verhees: de essentie van het leven is liefde

Mark Verhees leeft zijn passie. Als positiviteitsexpert stuurt hij dagelijks inspirerende spreuken de wereld in. Ook schreef hij drie boeken waar de positieve levensenergie van afspat.

Verdriet en geluk kwamen voor Mark samen op de dag dat zijn schoonvader overleed. Het plotselinge overlijden raakte hem diep, maar achteraf besefte hij dat deze dag hem ook erg gelukkig maakte, omdat het een keerpunt was. Een stimulans om na te denken over de betekenis van zijn leven.

“Als ik later dood ben, wil ik dat de mensen, waar ik van hou, een glimlach op hun gezicht krijgen voor mijn positieve bijdrage”, vloeide er vervolgens uit zijn pen.


Bootje in een open zee

Om zijn hartsmissie vorm te geven, pakte Mark zijn vrijheid. Hij zegde zijn baan op en dobberde met zijn bootje in een open zee vol vragen. Waar zit mijn toegevoegde waarde? Hoe maak ik mijn passie nog groter en mooier? Hoe deel ik mijn passie met anderen?

 Hij bestudeerde de positieve psychologie en ontdekte dat dankbaarheid van groot belang is. Twaalf jaar later schrijft hij nog altijd elke dag drie dingen op, waarvoor hij dankbaar is. Zijn spreuk is dan ook: ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’. Dankbaarheid en positiviteit ontwikkelen zich continu in zijn bewustzijn. Hij noemt het bewust richten van je aandacht de essentie van persoonlijke ontwikkeling.


Belangrijkste uitdaging in het leven

“Een van de belangrijkste uitdagingen in het leven is van jezelf houden”, stelt Mark. “Het volledig waarderen van jezelf om de dingen die je doet. Hoe meer je dat doet, hoe makkelijker je het jezelf maakt. En des te minder afhankelijk ben je van wat anderen van je vinden.”

 Ook in moeilijke situaties ontdekt Mark door zijn jarenlange intensieve positiviteitstraining sneller het positieve. Het geeft hem veerkracht om zijn verantwoordelijkheid te pakken. Als het heel erg slecht gaat, zegt hij tegen zichzelf: “Stop! Wat kan ik nu doen, waar heb ik wel zelf invloed op, wat kan ik veranderen?”


Bij de extreme gebeurtenissen rondom het overlijden van zijn moeder aan corona dreigde Mark zichzelf te verliezen. Totdat hij door kreeg dat hij anders naar de situatie kon kijken. Hij realiseerde zich dat hij de vruchten mocht plukken van wat hij meemaakte. Zo accepteerde Mark de gebeurtenissen en was hij trots op wat hij voor zijn moeder deed. Hij zag in dat houden van het enige is dat overblijft. “De essentie van het leven is liefde.”

Wil je ook de positieve Vibe en oprechte emoties van Mark horen? Luister dan de hele podcast.

Meer over Mark Verhees en zijn boeken, spreuken, cursussen en producten via voorpositiviteit.nl

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen