Positief 52 - Marieke Heemskerk: Hardloopspinsels en Droomdossier
11 maart 2022 
in Sport

Positief 52 - Marieke Heemskerk: Hardloopspinsels en Droomdossier

Marieke Heemskerk (1991) liep vijf marathons en schreef twee boeken ‘in haar hoofd’ tijdens het hardlopen. 

Hardlopen betekent voor Marieke dat ze leeft. Het brengt haar in een meditatieve staat waardoor ze helder nadenkt. Tijdens het rennen vielen alle losse eindjes van de boeken die ze schreef op hun plaats.

In haar beide boeken: Hardloopspinsels en Droomdossier, leer je als lezer tussen de regels van het verhaal door. In haar verhalen deelt Marieke haar ervaring als hardloopster en de kennis vanuit haar studies neuropsychologie en voedingsleer.


Acht pijlers

Volgens Marieke haal je het maximale uit het leven als je gezondheid op peil blijft. In haar ogen zijn er acht pijlers die je gezondheid een boost geven: slaap, beweging, voeding, positieve mindset, zingeving, ontspanning, genen en geluk.

Slaap is de allerbelangrijkste. Als je niet slaapt, ga je hallucineren. Je lichaam dwingt je als het ware om echt te gaan slapen. Slaap is ook onmisbaar voor een goede sportprestatie. Als je slaapt, krijgt je lichaam de tijd om te herstellen, reinigen en opladen.


Halve marathon

Marieke ontdekte op haar zestiende het hardlopen. Tijdens het blokken voor school wilde ze even naar buiten. Ze trok haar schoenen aan en ging hardlopen. Het gevoel van herboren zijn toen ze terug was, smaakte naar meer. Gaandeweg liep ze steeds langere afstanden. Het voedde haar drive om te ontdekken hoeveel ze uit haar lijf kon halen. Op haar 25ste liep ze haar eerste marathon. Op haar 27ste, met de teller op vijf, vond ze het (voorlopig) genoeg. De halve marathon past het beste bij haar lichaam.


Positieve mindset

Haar spreuk: Houd het zuiver in je hoofd, dan kun je bergen verzetten, stamt uit de periode dat ze hele marathons liep. Een reminder om altijd een positieve mindset te creëren. Want als je nog twaalf kilometer moet tot de finish, verzet je geen stap meer door een negatieve gedachte. Als je je gedachten verandert, loop je weer.

Wil je genieten van Marieke als ze uit haar boeken een stukje voorleest? Luister dan de hele podcast.


Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen