Positief 48 - Janice Deul: Vier je eigen uniciteit
13 januari 2022 

Positief 48 - Janice Deul: Vier je eigen uniciteit

Een ontmoeting met een jong, zwart fotomodel zette haar leven destijds op zijn kop. Fashion activist Janice Deul strijdt voor een meer inclusieve samenleving. Ze wil een bondgenoot zijn voor iedereen die gemarginaliseerd wordt.

Vanwege haar zwarte huidskleur kreeg het talentvolle model afwijzing op afwijzing van modellenbureaus. De gelatenheid waarmee de jongedame dit accepteerde, raakte Janice diep. Het was een klap in haar gezicht dat één zwart model voor een mode agent genoeg was, terwijl er kaartenbakken vol blonde modellen zijn.

Het probleem met inclusie in de samenleving drong in volle omvang tot de in Nederland geboren Surinaamse door. Voorheen zag ze het nooit, omdat ze er zelf weinig hinder van ondervond door haar opvoeding.


The sky is the limit

Janice groeide op in het witte dorp Alphen aan de Rijn. Haar moeder liet zichzelf graag zien met mooie kleding en make-up. Op de markt en op de fiets zong ze vrolijk het hoogste lied. De kleine Janice kreeg zelfvertrouwen en liefde voor kleding en make-up met de paplepel ingegoten. “Mooi, hè”, zei Janice tegen haar moeder, toen ze zichzelf voor het eerst in de spiegel zag. Daarnaast kreeg ze mee dat een wil een weg heeft: The sky is the limit.


Voordat Janice fashion activist werd, werkte ze jarenlang als eindredacteur voor diverse mode- en lifestyle magazines. Ze ziet mode, door de enorme toegankelijkheid, als een krachtig middel voor haar missie: een meer inclusief klimaat in mode, media, kunst en cultuur.

In de mode kan iedereen dragen wat hij/zij wil. Regels zoals geen breedte streep als je dik bent, noemt Janice raar. Ze wil geen verschillen tussen mensen wegpoetsen of benadrukken, maar juist ieders uniciteit vieren.

Wil je het feest van uniciteit met Janice vieren? Luister dan de hele podcast.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen