Positief 89 - Een open mind met zenlerares Dymphie Eeftens

Positief 89 - Een open mind met zenlerares Dymphie Eeftens

Dymphie Eeftens is zenlerares en geeft ons een mooi perspectief op hoe we de wereld om ons heen kunnen bekijken, bevragen en begrijpen. Aandacht speelt daarbij een grote rol.

Als je haar ontmoet zou je het niet zeggen, maar deze innemende en aardige dame was vroeger naar eigen zeggen heel ontevreden en vaak boos. Perfectionisme en strengheid voor haarzelf stonden haar in de weg. Het lezen van vele zelfhulpboeken frustreerde haar. Ze deed er niets mee in de praktijk en concludeerde dat boekenwijsheid geen echte wijsheid is, maar slechts kennis.


Via een lang pad kwam Dymphie bij zen terecht. Dat voelde als thuiskomen. Dymphie vertelt ons over zen als speciale vorm van meditatie. Het trainen van inzicht via zen is hard werken: eigenlijk is zen een mentale sportschool. Het is een ‘ruggegraattraining’ waarmee je jezelf fysiek en mentaal sterker en flexibeler maakt.

Zen laat je je eigen ego en gedachten doorzien en laat je zien dat jij jezelf vastzet. Als je dat liefdevol aankijkt, wordt het milder en zachter en kan je het laten. Het leven hoeft niet maakbaar te zijn. Waar je het kan aanpassen, pas het aan. Waar je het niet kan aanpassen, laat het gaan. Eigenlijk ‘ont-dek’ je jezelf. Door steeds meer dekjes van jezelf af te halen ben je onderweg naar je oorspronkelijke zelf. Met een open mind verkent en oefent Dymphie dagelijks haar weg van zen. De zenbeoefening zorgde voor een waardevolle verandering voor haar en haar omgeving.


We spraken verder over het boeddhisme, het bekende geschrift over leegte (de hartsoetra) en hoe je aandacht in je dagelijks leven kan integreren.

Meer over zenmeditatie kan je vinden op zen.nl

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen