Pura Vida vliegen over de jungle

Pura Vida

Pura Vida is een spreuk die de Costa Ricanen dagelijks vele malen gebruiken als groet. Ze spreken het trots en met aandacht uit. Je ziet het verder ook in het straatbeeld, bijvoorbeeld bij restaurants, gerechten, winkels, accommodatie en op het strand terug. Het betekent letterlijk ‘puur leven’. 

Accesoire in La Fortuna

Naast deze letterlijke betekenis is het een soort levensstijl of houding met uitdrukkingen zoals ‘maak je niet druk’, ‘pluk de dag’, ‘neem het leven zoals het is’ en ‘leef voluit’. Het is een simpele waardering voor het leven en het besef dat het leven is wat je ervan maakt.

Inspiratie aan de muur

Ik heb begrepen dat het begrip is overgenomen uit de Mexicaanse film ‘Pura Vida’ uit 1956. Daarin speelde een komische hoofdpersoon, die ook bij tegenslagen optimistisch en ontspannen bleef. Hij zei constant ‘Pura Vida’. 

Relax

Het begrip bleef daarna in Costa Rica hangen. Terwijl het in de jaren zeventig vrij onrustig was in Midden-Amerika, bleef de situatie in Costa Rica onveranderd. ‘Pura Vida’ werd toen gebruikt om de vredige en rustige situatie in Costa Rica tot uitdrukking te brengen. Vervolgens is het een algemeen begrip van de Costa Ricanen gebleven en wordt het als begroeting gebruikt. 

Spaans in 10 seconden

Deze begroeting klinkt vrolijk, positief en verdient alleen een aardige reactie terug. Het weerspiegelt mooi de vriendelijkheid en gastvrijheid van de Costa Ricanen, die we de afgelopen vier weken op onze reis door het land hebben ontmoet. Je ziet dit motto ook terug in de maaltijden: niet te veel poespas, lokale verse producten en simpele pure gerechten. 

Puur en simpel eten

En dan de natuur! Hoe puur wil je het hebben? Zo groen en zo kleurrijk met een enorme variatie aan flora, fauna, jungle, vulkanen, rivieren, hotsprings, stranden, bergen en watervallen.

Arenal vulkaan

Flora en fauna Arenal Vulkaan

De zon en vele tropische regenbuien laten de natuur weelderig bloeien. Je hebt hier niet veel nodig. Veel huizen en restaurants hebben geen dichte muren en een dak van golfplaten, omdat de temperatuur meestal hoog genoeg is om het behaaglijk te hebben. Verder leven de meeste mensen hier in en met de natuur. Kortom, de spreuk is Costa Rica op het lijf geschreven. Daarnaast geeft de spreuk ook inspiratie voor je eigen leven. Wat versta jij onder ‘Pura Vida’? Wat is voor jou puur leven onder alle omstandigheden, in goede en in woelige tijden?

Flora en fauna in Turrialba

Genieten van de kleine dingen? Ontspannen in het leven staan? Vanuit je hart leven? De natuur respecteren? Gerechten met verse natuurlijke producten maken? Je talenten benutten? Bedenken wat je echt nodig hebt? Je eigen weg durven te gaan? Bedenken wat echt belangrijk is in je leven? Volledig jezelf zijn? Vriendelijkheid en gastvrijheid richting je medemens en jezelf betrachten? Dankbaar zijn? Je niet druk maken om kleine dingen? Je focus leggen op de positieve dingen? Eenvoudig leven? Bedenken waar je blij van wordt? Vanuit mogelijkheden leven? Hoe je je mooiste leven leeft? Geen haast maar aandacht hebben? Voluit leven?

Flora en fauna Manuel Antonio NP

Ik vind het een krachtig begrip dat met haar twee simpele woorden een grote portie positiviteit in zich heeft. Het begrip heeft allerlei betekenissen en verhalen in zich en past mooi bij de Positiviteitspodcast. Ik wens je graag op je eigen manier ‘Pura Vida’ toe!

Voor aan de muur

Reactie plaatsen