Ameline Ansu (1987) schreef de bestseller ‘Van harte gecondoleerd’ over het verlies van ouder(s) op jonge leeftijd. Daarnaast heeft ze samen met Wendy Hoogendijk een theatervoorstelling en een eigen podcast over rouw. Rouw makkelijker bespreekbaar maken en vooral ook wat luchtiger is haar doel.
Ameline was 23 toen haar moeder overleed na een lang ziekbed. Vier jaar later verloor ze plotseling haar vader. Voor haar boek sprak ze met mensen, die ook op jonge leeftijd (puber, jongvolwassene), een of beide ouders verloren. Hierdoor beseft ze dat er veel verschillende manieren zijn om met het verlies om te gaan.
Er gaat een wereld voor haar open. Zo vertelt Marleen - ze verloor haar moeder op haar 17de - dat ze een tijdje niet meer naar haar vriendin ging, omdat ze het beeld van haar vriendin met haar moeder niet aankon. Marleen vertelde dit ook gewoon aan haar vriendin en haar moeder. Ameline herkent de worsteling van Marleen, maar dacht er zelf nooit aan om dit uit te spreken. Ze deed de aanname dat ze gewoon door moest gaan. Hierdoor beleefde ze bij een vriendin een gezellige avond, terwijl ze ondertussen leed aan het interne gevecht met haarzelf.
Blub de goudvis
De theatervoorstelling ‘Op rouwtour’ laat zien dat het goed is om de dood en rouw bespreekbaar te maken, in plaats van eng en deprimerend. Ameline reikt met het verhaal van Blub de goudvis een ingang aan om de dood bij het leven te laten horen. Ze adviseert het publiek om vooral geen nieuwe goudvis te kopen voor je kind als die overlijdt. Geef hem een staatsbegrafenis, zodat je kind het afscheid nemen ervaart.
Huilen in Sierra Leone
De vader van Ameline is geboren in Sierra Leone. Hij kwam voor zijn studie naar Nederland en keerde later terug naar zijn geboorteland. Ameline komt vanaf haar 17de regelmatig in Sierra Leone. De tegenstelling tussen de begrafenis van haar moeder in Nederland en die van haar vader in Sierra Leone was groot. In ons land is het een stille, timide gelegenheid, in het land van haar vader is het een grootse gebeurtenis. Hij werd vervoerd in een auto met sirene van het ziekenhuis naar de kerkdienst, een fanfare met trommels begeleidde hem naar zijn graf. Zo waren er uiteindelijk wel duizend mensen bijeen en iedereen liet zijn emoties de vrije loop. Er werd heel hard gehuild.
Water en een kaarsje
In de podcast Rouwrituelen gaat Ameline op zoek naar de rouwrituelen in diverse culturen. Zo ontdekt ze bijvoorbeeld dat in de Creoolse cultuur op Oudjaarsdag voor alle overledenen een glaasje water en een kaarsje wordt neergezet. Ze geloven dat alle overledenen dan even langskomen. De volgende dag wassen de nabestaanden hun gezicht met het koude water.
Meer over Ameline
Ben je benieuwd naar het verhaal van Ameline en wil je o.a. tips over hoe jij rouw bespreekbaar kunt maken en haar ervaringen als mantelzorger? Luister dan de hele podcast.
De website van Ameline is te vinden op: ameline-ansu.nl
Informatie en data voor de voorstelling Op rouwtour vind je op: oprouwtour.nl