Positief 58 - Vincent Duindam over de connectie tussen psychologie en spiritualiteit

Hij is auteur, spreker, opa en doctor in de psychologie. Vincent Duindam (64) brengt al ruim veertig jaar van zijn leven door op de universiteit van Utrecht.

Bijna dagelijks zit hij in het bos met pen en papier. Door het bewust zoeken van de stilte stroomt zijn creativiteit. In het verleden maakte hij schema’s van wat hij wilde doen, waardoor hij prompt een paniekaanval kreeg.


Aandacht is het sleutelwoord voor Vincent. Met aandacht voor zijn ademhaling, zijn voetstappen, kortom al zijn zintuigen is Vincent in het nu, ook wel de verticale dimensie genoemd. Het denken, dat altijd gaat over de toekomst of het verleden, heet de horizontale dimensie. Het is de kunst om balans te vinden tussen deze twee dimensies.


Essentie

In de loop van zijn leven ontdekt Vincent steeds meer de psychologie van zijn levensverhaal. Hij leert verder te kijken dan zijn verschillende vormen van identiteit en geconditioneerde rolpatronen. Door het bestuderen van de positieve psychologie ziet hij de meerwaarde van dankbaarheid. Met het lezen over verschillende religieuze stromingen ontdekt hij steeds meer over de essentie van het leven. In zijn elfde boek Het Spiritueel zakboekje voor professionals komen al zijn inzichten samen. 


Zeg maar ja

In dit boek schrijft hij: ‘Je staat steviger wanneer je in de diepte ook nog een dankbaarheid voelt die voorbij gaat aan de wisselvalligheden van het leven.’ Waarmee hij wil zeggen dat niet elke dag positief hoeft te zijn of dat je voor elke situatie in je leven dankbaar moet zijn. Het gaat juist om de aanvaarding dat het zo is. Een actieve ja, ondanks de omstandigheden. Want met boosheid op een situatie creëer je een extra laag waar je doorheen moet, voordat je bij de diepere laag; de bron/liefde in jezelf komt. 

Ben je net zo enthousiast als Vincent over de psyche van de mens en de wijsheid van religie? Luister dan de hele podcast.