Positief 67 - Robin Stevens: Voel je goed zonder reden
08 januari 2023 

Positief 67 - Robin Stevens: Voel je goed zonder reden


“Innerlijke vreugde is ons geboorterecht”, zegt Robin Stevens (40). Hij doelt op de vaardigheid om jezelf goed te voelen zonder reden. Het is de rode draad in de boeken die hij schreef en de opleidingen in Neurolinguïstisch programmeren (NLP) die hij geeft.

Vrolijk spelen in het moment. (Jonge) kinderen laten als geen ander zien dat je jezelf altijd en overal goed kunt voelen. Positieve en negatieve gedachten bevinden zich aan de oppervlakte, daaronder zit je natuurlijke staat van zijn: zacht, liefdevol en ontspannen. Een gevoel dat altijd in jezelf aanwezig is. Maar je opvoeding en je gedachten leiden je af van je innerlijke vreugde.


Je groeit op in een wereld waarin het lijkt of het goede gevoel van buiten komt. Na een jaar hard leren op school ga je op vakantie. Je ouders schenken voor zichzelf na een vervelende werkdag een glaasje wijn in. De maatschappij leert je dat je gelukkig bent als je succes hebt. Hierdoor ben je voortdurend onderweg naar succes. Zo wijs je het moment zelf, waar je nu bent, af. Daarvan zeg je: dit is niet goed genoeg. Dit doe je op diverse gebieden zoals je huis, je partner en je figuur.


Verzonnen leefregels

Onbewust ben je allemaal voorwaarden aan het scheppen. Voortkomend uit leefregels waar je mee opgroeit. Zo leer je bijvoorbeeld om met mes en vork te eten. Een basisregel van je ouders om de wereld ‘behapbaar’ te maken. Maar vervolgens maken je gedachten je wijs dat je pas waardevol bent als je met mes en vork eet. Met als gevolg dat je mensen die het anders doen afwijst.


Totdat je beseft dat deze leefregels verzonnen zijn en iedereen opgroeit met andere regels. Op dit moment van bewustwording besef je vaak dat alles er al is. Als je dan de tijd en ruimte neemt om je lijf te voelen en met aandacht te ademen, voel je je fijn en gelukkig.


Van een geoliede machine naar NLP

Toen het leven van Robin aan de buitenkant als een geoliede machine draaide - hij was een succesvolle verkoper in een strak pak met een dikke leasebak - voelde hij dat er iets miste. Toen zijn moeder hem attent maakte op een NLP-training greep hij hem met beide handen aan. Hij leerde vooral om te communiceren met zichzelf. Te zien wat zijn gedachten hem vertelden over het verleden en de toekomst. Ook versterkte de NLP zijn kwaliteiten zoals het verbinden en communiceren met andere mensen.

Inmiddels verschenen er twee boeken van zijn hand en verzorgt hij al vijftien jaar NLP-opleidingen met een streepje meer. Of zoals Robin het zelf zegt: “Als je ook nare gevoelens gewoon ervaart, voel je ook een soort ontspanning en vallen ze samen met het leven.”

Wil je meer weten over de wonderbaarlijke stappen van Robin, zijn twee boeken en het derde boek in wording? Luister dan de hele podcast.

Zijn website kan je vinden op: robin-stevens.nl

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen