Wildlife en Zoo dierenarts Martine van Zijll Langhout: ‘Gevaarlijke situaties in het wild zijn levenslessen’
Wildlife dierenarts Martine van Zijll Langhout rende regelmatig voor haar leven toen ze werkte in de Afrikaanse wildernis. Het maakte haar leven daar rijk en in het moment.
Mensen zijn net als dieren een levensvorm in al wat leeft, besefte Martine tijdens haar leven in het wild. Ze wil graag dat iedereen dit gevoel van één zijn met alles wat leeft, ervaart. Het is een verbinding die diep verankerd is in Martine. Haar leven in Afrika was de voedingsbodem. Ze liep in het ondoordringbare regenwoud altijd over olifantenpaden. Met hun lichaam hielden olifanten dit pad open. De zintuigen van Martine werden vlijmscherp. Ze kon op deze paden immers altijd dieren tegenkomen. Het drong haarfijn tot haar door dat alles in de natuur een bedoeling heeft. Haar zintuigen stelden haar in staat om te overleven. Haar benen gebruikte ze om te rennen zonder struikelen, waardoor ze ook veel meer waardering voor haar lichaam kreeg. Ze doorleefde de betekenis van een ecosysteem.
Mensen zijn van oorsprong wilde dieren
Om haar liefde voor de natuur te delen en meer begrip voor het belang van natuurbehoud te kweken, schreef ze het boek ‘Over leven in het wild, wat de wilde dieren mij leerden’. In haar boek stelt Martine dat de natuur onmisbaar is voor ons fysieke en mentale systeem. Ook ons lichaam is een ecosysteem. Sterker nog, mensen zijn van oorsprong wilde dieren, ons DNA is hetzelfde. Een neushoorn leeft al vijftig miljoen jaar, de moderne mens niet meer dan driehonderdduizend jaar.
Actie
Actie voor natuurbehoud is nu nodig. Ze weerlegt het beeld van vrij levende, wilde dieren dat documentaires schetsen. Wildparken zijn over het algemeen maar tien hectare groot en afgeschermd door hekken. Dieren hebben ruimte nodig om te leven, een wilde hond of olifant loopt in een nacht honderd kilometer. Door de hekken is het voor hen bijvoorbeeld onmogelijk om nieuwe partners te vinden. Als wildlife dierenarts verplaatste ze veel dieren zoals giraffen, om inteelt te voorkomen.
Dit betekent dat de natuur actie van de mens nodig heeft om het ecosysteem te herstellen. De wijdverspreide aanwezigheid van de mens op aarde zorgt voor veel conflicten, zoals in Afrika. Martine begrijpt dat armoede en liefde voor wilde dieren moeilijk samen gaan. Daarom is het goed om bij parkbezoek te checken of de inkomsten ten goede komen aan de lokale bevolking en dat je iets koopt van deze mensen.
Samenwerken en verbinden met elkaar
Ondanks alle gevolgen van de botsing tussen mensen en wilde dieren is Martine positief. Ze houdt van mensen, ze gelooft in het goede van de mens. Een gezond ecosysteem vraagt om focus op wat we nu kunnen doen. Want als het gevoel er is dat het kan, doen we het ook. Zeker als we samenwerken en verbinden met elkaar.
Wil je alle belangrijke levenslessen die Martine in de natuur kreeg horen? Luister dan de hele podcast en geniet van het enthousiasme waarmee Martine over dier en mens spreekt.
Haar boek is te koop in de winkel of te bestellen bij www.wwf.nl en www.bol.com en via de eigen website van Martine: www.wildlifevet.nl