Positief 45 - Leo Bormans over hoop
19 november 2021 

Positief 45 - Leo Bormans over hoop

Wat is hoop precies? Hoe komt hoop tot leven? Geluksonderzoeker Leo Bormans schreef er twee boeken over: The World Book of Hope (2015) en zijn nieuwe boek Hooptimisme – 100 sleutels voor een hoopvol leven (2021). Ook schreef hij samen met Qadir Nadery het waargebeurde verhaal over de kracht van hoop in De knikkers van Qadir (2020).

Hoop is een wetenschap bestudeerd door driehonderd professoren wereldwijd. Leo bundelde in The World Book of Hope de resultaten van het werk van zo’n vijftig van deze onderzoekers. Hij deed de belangrijke ontdekking dat hoop een klein beetje maakbaar is. Hoop beïnvloedt ons leven positief, het heeft onder meer effect op relaties, gezondheid en werk. Hoopvolle mensen zijn gelukkiger en leven langer.


Hoop is de motor van ons handelen

Geluk is de universele drijfveer van ons handelen. Hoop is de motor van ons handelen, het mechanisme dat zorgt dat we doorgaan. Dit betekent dat hoop om actie vraagt. “Hoop is optimisme met opgestroopte mouwen”, zegt Leo. Een droom wordt een doel door er een werkwoord aan toe te voegen.


Hoop is optimisme met opgestroopte mouwen


Hoop geeft energie, angst verlamt. Angst is het tegenovergestelde van hoop. Toch is er hoop voor iedereen, de een heeft het alleen meer dan de ander. Vaak begint een brief van iemand die opzettelijk zijn leven beëindigde met; ik hoop dat …


Drie pijlers van hoop

Kortom hoop is een keuze. Er zijn drie pijlers waardoor hoop vorm krijgt.

De eerste is een doel. Leo schrijft in zijn boek ‘Hooptimisme’: ‘Hoop is niet de overtuiging dat iets goed komt, maar de zekerheid dat iets zin heeft, los van hoe het afloopt.’ De tweede pijler vormt zich door de manier waarop je de weg naar je doel vindt. Hoe ga je om met obstakels? Ben je een slachtoffer of leid je jezelf over andere wegen naar je doel? De derde pijler is eigenaarschap. Accepteer je wat je niet kunt veranderen? Ga je op zoek naar iets in je leven dat wel bijdraagt aan je gevoel van eigenwaarde?


Ook deze tijd van permanente verandering biedt een keus. Laat je de veranderingen bepalen door dingen die buiten je gebeuren of door de dingen die in jezelf gebeuren? Leo stelt dat hij de wereld niet kan veranderen, maar wel zijn kijk op de wereld.


Luisteren zonder oordeel

De veerkracht van mensen, waardoor ze in staat zijn om iets goeds voor elkaar te doen, stemt Leo hoopvol. Hij is dankbaar voor alles wat hij ervaart; emoties, verhalen, ontmoetingen, wijsheden, et cetera. Leo: “Het grootste cadeau dat je iemand kan geven, is luisteren zonder oordeel.”

Wil je weten hoe Leo danst met alle vragen over hoop? Luister dan de hele podcast.

Het werk van Leo Bormans

Ben je door het verhaal van Leo geïnspireerd geraakt en wil je meer over zijn werk te weten komen.

Kijk op: leobormans.be

Al zijn boeken liggen in de winkel of zijn te bestellen via:

www.lannoo.be en www.bol.com

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen