Positief 82 - Reflecteren met Henk Naves

Positief 82 - Reflecteren met Henk Naves

Mr. Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, loopt al 35 jaar mee in de wereld van het recht.

In 2000 leerde ik Henk Naves kennen in mijn eerste baan bij de rechtbank Amsterdam en vele jaren werkten we samen voor de landelijke klachtencommissie voor het onderwijs. Naast zijn professionele rollen leerde ik Henk bij de klachtencommissie ook goed kennen als mens, een bijzonder mens. Met passies, verhalen, uitdagend werk, geïnteresseerd en met pieken en dalen zoals ieder ander. Het was bijzonder om elkaar een keer te spreken met een microfoon en meer te horen over zijn drive, persoonlijke ontwikkeling, omgaan met de druk van zijn werk en de wereld van de rechtspraak.

 

Mensen

“Mensen geven mij energie en drijven mij voort.” De mens is de rode draad in de carrière van Henk. Tijdens zijn opleiding tot rechter vindt hij het geweldig dat hij de tijd krijgt om te proeven van ‘de smaak’ van veel verschillende rechters. Hij ontdekt ook de eenzaamheid van het bestaan van een rechter. Uren op je kamer doorbrengen om dossiers (wetenschappelijk) te bestuderen en te lezen. Als rechter combineert hij daarom al snel zijn functie met leiderschap om dynamiek met mensen te ervaren. Uiteindelijk groeit hij door tot vice-president van verschillende rechtbanken en later president. Sinds 2018 is hij voorzitter van de Raad voor de rechtspraak.

 

Angst overwinnen

Terugkijkend vertelt hij over de gelijke tred van persoonlijke ontwikkeling en de groei van zijn carrière. Voor alle veranderingen geldt dat je uit je comfortzone moet gaan: een andere omgeving nodigt je uit om ander gedrag te gaan vertonen. Voor zijn stap naar president overwint Henk zijn angst om direct op de voorgrond te treden. Als president van de rechtbank moet hij gelijk initiatief nemen en een stap naar voren zetten. Hij kan niet meer, zoals hij graag deed, eerst de kat uit de boom kijken. Daarom zegt hij tegen zichzelf: “Actie, Henk. Zet een stap naar voren en ga naar die mensen toe. Je bent niet meer dat verlegen jongetje.”

 

Mensenwerk en reflectie

Als een echte rechter, hij weegt zorgvuldig zijn woorden, vertelt hij over de wereld van het recht en de emoties in de rechtszaal. Tot 2018 deed hij met enige regelmaat zittingen. Hij betrapt zichzelf er soms op dat hij een echte rechter is, omdat hij het moeilijk vindt om met kritiek om te gaan. Rechters hebben de ambitie om foutloos te werken, het is ook iets wat de samenleving van hen verwacht. Toch is ook recht mensenwerk.

 

Reflecteren is het recept van Henk om met kritiek om te gaan. Hij is er stellig van overtuigd dat een organisatie zich alleen maar positief ontwikkeld als er fouten worden gezien en ervan geleerd wordt.


Wil je meer weten over Henk, hoe hij omgaat met stress en waarom vrijheid vraagt om een rechtsstaat? Luister dan de hele podcast.

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen