Positief 49 - Fulltime avonturier Tamar Valkenier

Nergens aan vast zitten is de gouden draad in haar leven. Toch is verbinding de grootste drijfveer voor avonturier Tamar Valkenier. Reizend over de wereld hervond ze de liefde voor het leven.

"Tamar, ga buiten spelen, ontdek de wereld’, zei een stem in Tamar toen ze met een gebroken voet aan de bank gekluisterd zat. De roep werd luider toen ze een boek las over mensen die per fiets over de wereld trokken. ‘Dat klonk zo vrij’, zegt ze. Uiteindelijk begint ze haar leven als fulltime avonturier met een fietstocht van 9000 kilometer door Europa. 


Met oprechte interesse in de medemens ging ze op reis. Waarom doen mensen uit een andere cultuur dingen anders dan ik? Wat zit daarachter? Vragen waardoor Tamar zich verbindt met mensen die op haar pad komen. Onderweg vond ze haar liefde voor de mens terug door de gastvrijheid die ze ontving. Voordat Tamar de wereld introk, werkte ze als recherchepsycholoog bij de Nationale Politie. Haar werk en het dagelijkse nieuws gaven haar een donkere blik op de wereld. 


Perspectivistische lenigheid

Het reizen leerde Tamar te accepteren dat het is zoals het is. Niet overal met haar mening klaar staan, maar verder kijken. Het blijkt uit haar spreuk: ‘Wie iets vindt, heeft niet goed genoeg gezocht.’ Op reis ontwikkelt ze perspectivistische lenigheid. Ze bekijkt een zaak van alle mogelijke kanten. Ze ondervond dat ze minder stellig in haar mening werd, door zich steeds meer in een ander te verdiepen. Zo leven de Nomaden in Mongolië van melk- en vleesproducten, omdat er verder niets groeit. Ze doden een bok door zijn buik open te snijden en vervolgens knijpen ze met hun hand de slagader dicht. De Masai in Kenia vinden dat helemaal niet diervriendelijk. Zij maken een bedje van kamperfoelie voor de geit, bidden, dansen en verstikken het dier om vervolgens het bloed uit zijn nek te drinken. Dit, terwijl Tamar zelf vegetarisch is, vanwege haar weerstand tegen de Nederlandse megastallen.  


Geven en delen

Wat heb ik en de ander te geven en te delen? Vanuit deze gedachte geeft Tamar haar leven als fulltime avonturier vorm. De constante keuzes die hieruit voortvloeien maken haar sterk. Net als de inzichten voortkomend uit haar ervaringen. Ze voelt zich ontzettend rijk, ook al leeft ze ver onder de armoedegrens. Tamar zoekt naar balans tussen wat zij belangrijk vindt en wat er op haar pad komt: de kunst van het leven.

Wil je alles weten over Tamar en hoe ze haar angsten overwon om in haar eentje de wereld in te trekken? Luister dan de hele podcast.

Fulltime avonturier

Tamar schreef een boek over haar avonturen. Het heet: Fulltime Avonturier. Over alles achterlaten en de zoektocht naar ultieme vrijheid. Het is te koop via haar website.