Positief 13 - Pieter Jongedijk blikt terug op het leven

“Natuurlijk wil ik door” zegt familie- en zakenman Pieter Jongedijk (73) als hij praat over de ziekte ALS die hij onder de leden heeft. “Maar één ding weet ik zeker, dat gaat niet gebeuren.” Toch behoudt hij zijn humor en optimistische kijk op het leven.

De kwajongen klinkt nog altijd door in zijn stem als hij vertelt over de streken die hij uithaalde. Zo klom hij ‘s avonds uit het raam van zijn slaapkamer van de Haagse flat, waar hij met zijn ouders en broer woonde. Via de bloembak belandde hij ongezien op straat. In het gezamenlijke fietsenhok onder de flat daagde de brommer van de buurman, die legerofficier was, hem uit. Zonder de motor te starten duwde Pieter het zware voertuig de straat uit om vervolgens geweldig te genieten. Hij waande zich veilig, ook al reed hij een keer alle benzine op. Tot hij zich op een donkere avond een hoedje schrok, toen de buurman hem in vol ornaat betrapte.

Plezier

Vertier speelt een belangrijke rol in het leven van Pieter. “Hij komt met zoveel plezier naar school, ik begrijp niet dat die jongen niets uitvoert”, zei de rector van de hbs tegen zijn ouders. Na drie jaar hbs gaat Pieter naar de Amsterdamse School voor Suikerindustrie. Hier vindt hij wel de motivatie om te leren. Hij past de procestechnologie waarover hij leert direct toe.

Niet zoveel geduld

Tijdens zijn eerste baan als laboratoriummedewerker van een Amerikaanse verffabriek gaat er geen dag voorbij zonder dat hij binnenwipt bij de commerciële afdeling. Zo maakt hij voor zichzelf en iedereen duidelijk dat in de commercie zijn toekomst ligt.

Van jongs af aan droomt Pieter van een eigen bedrijf. Als kind fietst hij al naar Scheveningen om voor een gulden een postzegelmapje te kopen en dat voor twee gulden weer te verkopen.

Zijn drive leidt hem naar meerdere commerciële functies in de verfindustrie. Hij switcht regelmatig van baan. “Ik had niet zoveel geduld. Ik ben wel bij elk bedrijf goed weggegaan.”

Brabantse gezelligheid

Het levert hem een flink netwerk op; ook in Brabant, waar de gezelligheid hem aanspreekt. Hij strijkt dan ook met zijn gezin in Brabant neer.

Hier komt zijn droom uit. Pieter staat aan de wieg van de Brabant Groep, marktleider in het stralen en conserveren van alle soorten staal in onder meer de petrochemische industrie, weg- en waterbouw en scheepsbouw.

Praatje pot en biertje

In 2003 verkoopt Pieter de Brabant Groep aan het management. Na diverse overnames is het een stabiel bedrijf; voor hem als ondernemer niet meer zo interessant. Daarbij is zijn rechterhand, Wim de Vos, gestopt met werken. Hij mist zijn dagelijkse praatje pot en biertje met de man die vanaf het eerste uur bij het bedrijf betrokken was.

Pieter belegt zijn vermogen in diverse ondernemingen. Tijdens de economische crisis in 2008 verdampen al zijn investeringen. Hij ligt er niet wakker van, maar het stemt hem ook niet vrolijk.

Hij beseft dat het tijd is voor een nieuwe activiteit. Een avontuur waar hij weer zelf aan het roer staat.

Handelsbloed

Pieter vergezelt een kennis naar een executieveiling. Zijn handelsbloed begint te stromen. Spontaan koopt hij een huis. ‘s Avonds struint hij het internet af op zoek naar informatie over zijn aankoop. De nieuwe stap is gezet. Al snel voelt Pieter zich als een vis in het water in de wereld van het vastgoed.

Helaas maakt Pieter momenteel een onverwachte stap, door de diagnose ALS die hij zo’n drie maanden geleden kreeg. Een boodschap die hij direct probeerde te accepteren. “Voor mij is het min of meer het makkelijkste; ik stap er gewoon uit. Het ergste vind ik het voor mijn vrouw Carla.”

De vastgoedactiviteiten draag Pieter dit keer over aan zijn kinderen. De harmonie waarmee dit gepaard gaat stemt hem blij.

Lekker slapen

Hij voelt zich een gelukkig en bevoorrecht mens. Terugkijkend vindt hij alles even mooi wat hij heeft meegemaakt. Pieken en dalen. Vreugde is in alles wat dicht bij hem is, zoals de familie die regelmatig binnenvalt. En wat er hierna komt? Hij denkt lekker te gaan slapen. “Als dat niet zo is, dan zie ik wel.”

Smaakte deze mix van bravoure en wijsheid in het verhaal van Pieter naar meer? Laat je ook inspireren door zijn optimistische kijk op het leven door de hele podcast te luisteren.