Positief 56 - Mariëlle v.d. Aa & Rob v. Liefvoort - Afkicken na 30 jaar drugsgebruik
13 juli 2022 

Positief 56 - Mariëlle v.d. Aa & Rob v. Liefvoort - Afkicken na 30 jaar drugsgebruik

Rob van Liefvoort (62) was jarenlang dakloos en verslaafd aan onder meer heroïne. Samen met Praktijkondersteuner GGZ bij de Straatdokter Mariëlle van der Aa (48) vertelt hij over de weg terug naar verbinding en vertrouwen.

“Een verslaving gaat niet weg, je kunt er wel iets voor in de plaats zetten. Alleen daar moet je wel wat voor doen”, zegt Rob. Waarmee hij wil zeggen dat een verslaving een middel is dat direct ontlast. Zo onderdrukte hij jarenlang de pijnlijke gevoelens van zijn onverwerkte trauma’s uit zijn kindertijd met heroïne. Schilderen is een van de dingen die Rob ervoor in de plaats heeft gezet.


“Ik vind het zo mooi dat Rob ‘s nachts schildert. Veel ex-verslaafden kunnen niet slapen, maar Rob is de eerste die er iets positiefs mee doet”, vertelt Marielle. Een passie die ze goed begrijpt, omdat ze zelf ook schildert.


Via de app deelt Rob midden in de nacht zijn schilderijen. Marielle reageert als ze opstaat. “Ik werk met mensen die laagdrempelige hulp nodig hebben. Dakloos ben je niet van 09.00 tot 17.00 uur.”

Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Dat maakt de wereld een stukje beter

Voor Rob is het positief dat hij zich weer verbindt met andere mensen. Door zijn trauma’s verloor hij het vertrouwen in anderen. Hij hoorde alleen maar de negatieve stemmen uit zijn verleden. Nu is hij blij met de spiegel die de mensen om hem heen bieden en hun positieve feedback. 


Juist het spiegelen hielp hem om te stoppen met zijn verslaving. “Ik denk dat iedereen geboren wordt met ethiek. In mijn opvoeding werd die niet ontwikkeld, later, door het spiegelen, wel.” 


Het advies van Rob voor mensen die worstelen met een verslaving: “Behandel een ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden. Dat maakt de wereld een stukje beter.” 


Binnenkort maakt Rob zijn laatste stap. Hij gaat naar een kliniek om zijn onverwerkte trauma's te verwerken en te stoppen met de laatste medicijnen die hij nog gebruikt. Hij hoopt terug te komen bij Boukje om over deze ervaring te vertellen.

Wil je horen hoe Rob zijn verhaal met prachtige humor vertelt? Luister dan de hele podcast. 

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen