“Hoe komt het dat mijn generatie collectief niet gelukkig is?”, vroeg Jasper Scholten zich af. Hij schreef er een boek over: het millennial mysterie, inclusief tips voor millennials om meer voldoening uit hun leven te halen.
“Is dit alles?” Een vraag die Jasper (33) zichzelf stelde toen hij besefte dat hij in een soort gouden kooi leefde. Hij volgde een traineeship bij een grote multinational, kocht met zijn riante salaris een huis en ging meerdere keren per jaar op vakantie. Toch knaagde er iets. Hij zag in zijn omgeving meerdere generatiegenoten worstelen.
Radicale eerlijkheid naar zichzelf
Het daagde hem uit tot radicale eerlijkheid naar zichzelf toe. Al reizend door Zuid Amerika ging Jasper de uitdaging aan om los te laten wat hij al te lang met zichzelf meedroeg en hem niet diende. Zo ontdekte hij dat hij een pleaser was. Zoekend naar de erkenning en waardering van anderen om de leegte in zichzelf te vullen. Zijn bewustzijn verloste hem grotendeels van zijn pleasegedrag.
Zingeving ontrafelen
Terug in Nederland is hij als treinpassagier ongewild getuige van de klap van iemand die voor de trein springt. “Ja, dat gebeurt altijd in het begin van het jaar”, merkt een medepassagier op. Jasper gelooft zijn oren niet. Als hij vlak daarna ook nog de schrikbarend hoge cijfers ziet van het aantal millennials die vanwege stress arbeid verzuimen, besluit hij zijn vraagstuk over zingeving van het leven te gaan ontrafelen.
Snijvlak van passies, behoeftes, talenten en geweten
Hij verdiept zich in de vraag waarom zoveel millennials een burn out hebben. Vanuit een holistische visie zoekt hij naar de oorzaken van stress en het gebrek aan zingeving. Jasper onderbouwt zijn bevindingen met harde onderzoekscijfers en de kenmerken van de verschillende generaties. Hierdoor draagt hij ook heldere oplossingen aan voor de uiteindelijke hamvraag: wie ben ik en hoe kan ik met alle prikkels omgaan? Jasper: “Op het snijvlak van mijn passies, behoeftes, talenten en geweten vind ik de kern van mijn leven.”
Generaties hebben elkaar nodig
Met zijn kennis over millennials bereikt Jasper ook het bedrijfsleven. Elke HR-manager herkent het probleem van millennials; de lage frustratietolerantie en het gebrek aan kritische zelfreflectie (veerkracht). Daar staat tegenover dat een millennial juist een frisse antenne heeft voor innovatie, terwijl een verouderde organisatiecultuur een remmend effect kan hebben op vooruitgang. Kortom verschillende generaties hebben elkaar nodig.
Gouden kwartje
Jasper deelt zijn kennis graag met generatiegenoten. Met het platform millennial lift biedt hij een ontmoetingsplek voor millennials die aan hun persoonlijke ontwikkeling willen werken. Hij is een verbinder die bij elke ontmoeting iets positiefs wil raken bij de ander. Of het nu bij de bakker is, met vrienden of op het werk. “Een kwartje dat valt bij een training is goud”, voegt Jasper toe.
Wil je meer weten over Jasper en zijn drijfveren? Luister de hele podcast of kijk op: https://www.jasper-scholten.nl/ en https://millenniallift.com/.