Positief 70 - Superslapen met Floris Wouterson
Goede nachtrust begint met opstaan. Sterker nog goed slapen is belangrijker dan bewegen en eten samen. Slaapexpert Floris Wouterson vertelt over de uitdagingen die de nachtrust verstoren.
“The night mirrors the day”, zegt Floris. Wat je overdag doet, bepaalt hoe goed je in de nacht slaapt. De kunst is om je lifestyle zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de evolutionaire ontwikkeling van de mens. Alleen ons hedendaagse leven vol (sociale) prikkels staat ver weg van de tijd waarin kou, warmte, honger en dorst het dag- en nachtritme bepaalden. Nu is het nodig om een goede balans te vinden tussen licht, beweging, stress, voeding én het comfort van de moderne mens.
Daglicht of sterker nog daadwerkelijk buiten zijn, is het allerbelangrijkste. Licht ijkt ons bioritme dat zorgt voor de aanmaak van stoffen die allerlei processen zoals slaap in werking stellen.
Lichaamstemperatuur piekt en daalt
De hedendaagse gemakken zoals de verwarming en een goed gevulde koelkast beïnvloeden je slaapproces. Zo daalt vanaf 20.00 uur je lichaamstemperatuur en piekt die vanaf 3.30 uur weer op. Daarom geeft je lichaam in de avond warmte af via je handen en voeten. Het signaal voor je lichaam om melatonine aan te maken. Maar als je in de avond de kachel flink opstookt, verstoor je dit proces. Net als een goedgevulde koelkast bijdraagt aan veel en minder goede voeding die de nachtrust ontregelen.
Kip-en-ei-problemen
Slaap is belangrijker dan eten en bewegen samen, omdat een slechte nachtrust alle processen in je lichaam verstoort. Zo krijgt een slechte slaper snaai-honger, omdat de hormonen die zorgen voor een honger- en verzadigd gevoel in de war zijn. Hierdoor eet hij meer, slaapt hij minder, krijgt overgewicht, beweegt minder, chagrijnig …
Kortom slaaptekort leidt vaak tot kip-en-ei-problemen. Daarom wil Floris zijn kennis over slapen met iedereen delen. Hij schreef het boek ‘Superslapen’, leidt slaapcoaches op en is eigenaar van enkele slaapwinkels. Want ook wie goed slaapt, kan altijd nog beter slapen. Een voordeel dat voor een topsporter het verschil maakt om het goud op de Olympische Spelen te pakken.
Wil je nog meer weten over goede nachtrust en de belangrijke rol die ons microbioom, ook ons tweede brein genoemd, hierin speelt? Luister dan de hele podcast.
Zie verder ook de website van Floris op www.floriswouterson.com