Positief 77 - Helende verhalen met Eveline van Dongen
04 juni 2023 
in Passie

Positief 77 - Helende verhalen met Eveline van Dongen

Verhalen zijn het levenselixer van Eveline van Dongen, als klein meisje schreef ze al verhalen, rijmpjes en gedichten. Als puber zocht ze naar de diepere betekenis van boeddhistische en bijbelse teksten. Nu werkt ze aan een oeuvre om de innerlijke autoriteit in jezelf te ontdekken.

Haar gloednieuwe boek 10 jaar duisternis is het vierde boek van haar oeuvre. Een verhaal dat bol staat van de spanning. De lezer ervaart aan de hand van de hoofdpersoon dat alles wat je meemaakt uiteindelijk je kracht wordt, als je er vanuit zelfliefde naar kijkt.

“Je bent wat je gelooft. Daarom vind ik verhalen zo mooi”, zegt Eveline. Er is veel te ontdekken in woorden en letters, omdat je ze telkens op een andere manier kan lezen en binnenkrijgen. Zo werd Eveline zich op haar 28ste bewust van de symboliek van sprookjes, tijdens een workshop aan de hand van het boek De ontembare vrouw van Clarissa Pinkola Estes.


Jurist

Zoekend naar het waarom we op aarde zijn las Eveline op haar twaalfde al boeddhistische en bijbelse teksten. Later stilde ze haar honger naar kennis met een studie rechten. Als jurist leerde ze om de rode lijnen in een verhaal te ontdekken door er als een adelaar boven te hangen. Wie ben je zelf in het verhaal en wat heb je eromheen bedacht?


Helende verhalen

Als moeder van een kind met zware voedselallergie begon ze met het schrijven van helende verhalen voor kinderen. Een helend verhaal is een metafoor of iets symbolisch dat je onderbewustzijn helpt om een ander zaadje te planten. Alles wat je meemaakt slaat je brein op als een verhaal met kleuren, geuren en muziek. Een nieuw verhaal kan de schade van vervelende gebeurtenissen herstellen.


Priester

Naast schrijver is Eveline ook priester. Ze is een van de grondleggers van de lichtkerk, een holistische waardengemeenschap gericht op het eren van het licht in onszelf en elkaar. De lichtkerk is gebaseerd op teksten uit alle religies, omdat elk origineel verhaal, ongeacht de religie, wijst naar het licht. Want uiteindelijk ben je wat je gelooft. Vertel je jezelf elke keer hetzelfde verhaal of kies je voor verandering om een beter mens te worden? Alles wat voortkomt uit de goddelijke wijsheid van liefde en licht, blijft bestaan. Als iedereen leeft vanuit zijn intrinsieke motivatie voortkomend uit innerlijke autoriteit en geestelijke verlichting zijn wetten overbodig. “Geluk is zo simpel.”


Wil je meer weten over Eveline, de kracht van (helende) verhalen, zelfliefde en de boeken die ze schreef? Dan beveel ik je deze podcast van harte aan.

Zie ook haar website: evelinevandongen.com

Reactie plaatsen

Abonneer je via de volgende kanalen