Positief 53 - Duco Kanij over eenheid van lichaam en geest
Op je pad blijven, opstaan na een val en lachend zeggen: ik ben er nog, ik ga weer verder. Dat is de grote kunst in het leven volgens zorgondernemer Duco Kanij.
Gezond of ongezond zijn begint in je geest. Je psyche regeert volgens Duco. Uit zijn ervaring blijkt dat fysiek ongemak, behalve als het ontstaat door een onverwachte gebeurtenis, begint in je geest. Hij doelt op de trigger waaruit je klacht ontstaat. Bijvoorbeeld stress op het moment dat je contact hebt met je baas, zorgt ervoor dat je onbewust je adem inhoudt als je hem ziet. Hierdoor verkrampt je middenrif en zit het vast. Het middenrif is, via een vlies dat om je slokdarm en luchtpijp zit, verbonden met je nek. Door de spanning trekt je nek als een soort stropdas naar je middenrif. Met als gevolg dat je denkt: ik heb last van mijn nek.
Iets op je lever hebben
Duco vergelijkt je lichaam met een bibliotheek. Ieder orgaan heeft het vermogen, celgeheugen genaamd, om specifieke informatie op te slaan. De aard van de informatie bepaalt in welk orgaan je lichaam het opslaat. Zo sla je boosheid, verdriet en teleurstelling op in je lever en galblaas. Denk maar aan spreekwoorden als ‘Iets op je lever hebben’ en ‘Je gal spugen’.
De kennis uit deze bibliotheek combineert hij met fysiotherapie, osteopathie, geneeskunde en acupunctuur tot zijn Methode Kanij. Daarbij is zijn uitgangspunt dat het niet functioneren van het zelfherstellend vermogen van je lichaam voortkomt uit meerdere factoren. Je psyche; emoties en thema’s die je hebt, de binnen- en buitenkant van je lichaam, en je ecologie; in wat voor omgeving leef je.
1,2,3,4 oplossing
Methode Kanij werkt middels een 1,2,3,4 oplossing. Het orgaan, waar de directe representatie van de stress veroorzaker is opgeslagen, wordt manueel behandeld. Het deel van de wervel dat met dit orgaan is verbonden, krijgt ook een manuele behandeling. Door tegelijkertijd te praten over het bijbehorende thema, dat voortkomt uit de opslag in het celgeheugen van het orgaan, krijgt de geest ruimte. Degene die de behandeling ondergaat, ervaart rust, opent zichzelf en kan anders naar zijn probleem kijken. Vervolgens komt de voeding ter sprake en de ecologie; de vraag of je bent wie je wilt zijn.
Op weg naar wie je wilt zijn
Duco meent dat je in het leven op weg bent naar wie je wilt zijn. De kunst is om op je pad te blijven in plaats van die verleidelijke zijweg met bijvoorbeeld veel geld in te slaan. Dat je op je eigen pad blijft en gelooft dat je daar komt, waar je wilt zijn. En uiteindelijk besef je dat je bent waar je op dat moment wilt zijn. Het is de reis in zijn totaliteit waar je leven over gaat.
Wil je meer weten over Duco Kanij en hoe hij zelf met tegenslagen omgaat? Luister dan de hele podcast.
Vind meer over Duco op zijn website: ducokanij.nl.