Positief 64 - Conny Groeneveld en Joke van Diest: Van menselijk naar wenselijk gedrag

Waarom gaan je emoties met je op de loop? Waarom reageer je soms anders dan je wilt? Conny Groeneveld en Joke van Diest bieden inzicht over de werking van ons brein.

Ons brein bestaat uit vele hersenlagen. Om het simpel te houden, wordt er over drie hersengebieden gesproken. De hersenstam die de autonome processen zoals ademhalen regelt, het emotionele brein en de (neo-) cortex die zorgt voor executieve functies. 


Bedreiging en beloning

De amygdala, onderdeel van het emotionele brein, bestaat uit twee hersenkernen die scannen of een situatie veilig of onveilig is. De interpretatie van de amygdala stamt nog uit de oertijd. Dit betekent dat de baas op de werkvloer, die met een serieus gezicht vraagt of je naar zijn kantoor komt, voor je amygdala gelijk staat aan een slang. Een bedreiging dus. Het duimpje dat je krijgt via de app ervaart je amygdala als een beloning.


Volgens Conny en Joke scant de amygdala de mate waarin vijf gevoeligheden zoals eerlijkheid en verbinding wel of niet bijdragen aan overleving. Op het moment dat je brein een bedreiging waarneemt, slaat er een soort klep dicht. Op dat moment reageert je emotionele brein razendsnel met vechten, vluchten of bevriezen. Zo trek je bijvoorbeeld je mond open in een discussie of je maakt een grap of je klemt je kaken op elkaar. Op dat moment is je neocortex uitgeschakeld. Ervaart je brein iets als een beloning dan functioneert je brein optimaal. 

Schatkist van Conny en Joke


Het inzicht in de werking van het brein is de schatkist van Conny en Joke bij het trainen en coachen van mensen en bedrijven. Vanuit de gedachte dat alles wat het brein beleeft waar is, zijn ze in staat de hulpvraag te erkennen door het benoemen van de emotie. Zo sluiten ze aan bij de werkelijkheid die iemand op dat moment ervaart, oftewel ze starten met communiceren op menselijk niveau. Van daaruit kijken ze naar alle positieve aanknopingspunten om de vervolgstap te maken naar bewustwording en wenselijk gedrag. 


Het geven van ruimte aan emoties en het benoemen van positieve punten beheersen de dames goed. Want zoals de uil in hun logo verklapt, zijn ze nog wel jong, maar niet meer zo piep. Dit betekent dat ze profiteren van de vooruitgang die het brein boekt door het ouder worden. Een ouder brein is beter in staat om overzicht te creëren, rust en kalmte te behouden en een oordeel uit te stellen. 

Daarbij is een brein plastisch, ofwel het kan steeds veranderen door het  aanleggen van nieuwe wegen. Dit betekent dat je altijd nieuw gedrag kan leren.

Wil je meer weten over de vijf gevoeligheden van het brein en hoe je zorgt voor een gezond brein? Luister dan de hele podcast.

Zie ook: www.groeneveldenvandiest.nl