Positief 69 - Schrijf geschiedenis met Christine Pannebakker

‘Wie ben ik?’ is een van de mooiste vragen volgens schrijfster Christine Pannebakker. Met haar laatste boek De maagd is terug roept ze iedereen op om schaamteloos gelukkig te zijn.


Enthousiasme is het begin van alles voor Christine. Het zaadje dat zorgt voor groei en ontwikkeling. Een zaadje dat iedereen op elk moment onvoorwaardelijk kan planten. Op het moment dat we ons zaadje durven te planten, gebeuren er mooie dingen. 

 


Schrijven is voor Christine een innerlijke reis. Volgens haar schrijft elke auteur over een onderwerp waarover hij zelf iets te leren heeft. Als een schrijver met zijn verhaal zijn eigen zoektocht en worstelingen laat zien, komt hij binnen bij de lezer. Daarom vindt ze ‘Wie ben ik’ nog altijd een van de mooiste vragen. 


Schaamteloos gelukkig zijn

De maagd is terug, Christine’s meest recente boek, schreef ze om het vuur in haarzelf weer te ontdekken. Ze was na haar stukgelopen huwelijk een beetje onder een steen gekropen. Tijdens het schrijven ontbrandde het vuur weer in haarzelf. Ze roept iedereen op met haar boek om schaamteloos gelukkig te zijn. Want we zijn allemaal op deze wereld gekomen om iets bijzonders te doen. We schrijven geschiedenis door hoe we in het leven staan, hoe we met andere mensen omgaan. Figuurlijk of letterlijk geschiedenis schrijven, al naar gelang ieders passie. Gehoor geven aan de reden waarom we op deze wereld zijn. 


Vrijheid als belangrijkste ingrediënt

Christine herinnert zichzelf graag aan de de reden van haar bestaan om te voorkomen dat ze opgaat in de waan van de dag. Vandaar ook haar spreuk: “Krabbel niet in de kantlijn, je bent hier om geschiedenis te schrijven.” Geschiedenis die Christine zelf schrijft met haar schrijversleven met vrijheid als belangrijkste ingrediënt. Echte vrijheid betekent voor haar in verbinding zijn met haarzelf en verbindingen aangaan. Haarzelf de vrijheid gunnen om haar zielsmissie vorm te geven. 

 

Wil je meer weten over Christine, hoe zij begon als journalist en mensen als Yasser Arafat, Isabel Allende en Paulo Coelho interviewde? Luister dan de hele podcast.